Fed-president Yellen tempert verwachting renteverhoging in de VS

None

Komt er deze zomer nu wel of niet een renteverhoging in de Verenigde Staten? De kans daarop is plotseling een stuk gedaald. De grootste boosdoener: een rapport over banengroei in de VS, dat afgelopen vrijdag verscheen. Janet Yellen, de president van de Federal Reserve, noemde dit maandag in een speech „teleurstellend”.

Opvallend was dat Yellen níet de woorden „de komende maanden” noemde als termijn voor een renteverhoging, zoals ze in mei nog deed. In plaats daarvan benadrukte de Fed-baas de kwetsbaarheid van de Amerikaanse economie. Het aantal banen groeide in mei met 38.000. In de voorbije maanden bedroeg de banengroei tussen de 100.000 en 300.000. Hoewel de Amerikaanse werkloosheid in mei verder daalde, van 5 naar 4,7 procent, was dit volgens Yellen „niet omdat meer mensen een baan hadden, maar omdat minder mensen meldden dat ze actief op zoek waren naar werk”.

Daarbovenop komen internationale risico’s voor de Amerikaanse economie, zoals een Brexit, die „significante economische repercussies” kan hebben, aldus Yellen.

In december ging het belangrijkste rentetarief van de Fed van tussen 0 en 0,25 procent naar tussen 0,25 procent en 0,5 procent. Vóór het banenrapport verwachtten veel beleggers nog dat de Fed bij haar vergadering van 15 juni, of bij die van 27 juli, de rente verder zou verhogen.

Afgaande op termijncontracten op de Amerikaanse geldmarkt is de kans op een renteverhoging in juni tot gedaald van 20 procent tot nul, die van een renteverhoging in juli van 45 naar 20 procent.