Intertrust koopt concurrent op kanaaleiland Jersey en verlaagt zo de eigen belastingrekening

Het aan de Amsterdamse beurs genoteerde trustkantoor Intertrust neemt zijn Britse branchegenoot Elian Group over voor omgerekend 557 miljoen euro. Dat maakte Intertrust maandag bekend via de eigen website.

De overname wordt grotendeels bekostigd met een lening.

Trustkantoren beheren en administreren ‘brievenbusfirma’s’ en zorgen ervoor dat bedrijven niet in ieder land zelf een kantoor hoeven op te tuigen. Op die manier faciliteren ze volgens critici belastingontwijking.

In dat licht is het interessant dat Intertrust met de overname van Elian uit kanaaleiland en belastingparadijs Jersey de vennootschapsbelasting die het betaalt verlaagt van 18 naar 16 procent.

Elian werd in 1999 opgericht en is actief in 16 landen. Het richt zich op dienstverlening aan financiële instellingen, private-equity- en vastgoedfondsen.

Elian heeft 615 werknemers en rekent op een jaaromzet van ongeveer 96 miljoen pond. Ter vergelijking: Intertrust is goed voor ruim 1.700 werknemers en een jaaromzet van 345 miljoen euro. Intertrust stelt dat het met de overname de marktleiderspositie op de Kaaimaneilanden, Guernsey, Luxemburg en Nederland versterkt.

De overname past in een bredere trend van fusies en overnames in de sector waardoor trustkantoren steeds groter worden. Zo kwam vorig jaar het Nederlandse Orangefield in handen van de Aziatische Vistra Group. Intertrust zelf nam eerder onder andere concurrenten ATC, CRS en CorpNordic over.

Vaak spelen ook private-equityfirma’s een rol. Elian wordt gekocht van private-equityfirma Electra. Intertrust werd in 2010 gekocht door private-equityfirma Waterland, die het in 2013 doorverkocht aan private-equityfirma Blackstone, die Intertrust vorig jaar naar de beurs bracht.

Beleggers reageerden maandag enthousiast op de overname van Elian. De koers van Intertrust sloot op 19 euro, ruim 6 procent hoger dan de openingskoers. (NRC)