Ook in LA is de jeugd dol op Bernie (74)

Voorverkiezingen Democraten Ondanks berekeningen die uitwijzen dat de nominatie naar Clinton gaat, weigert tegenstander Bernie Sanders op te geven. Bij jongeren in Californië, waar vandaag wordt gestemd, is de bejaarde outsider populair.

Een rally voor Bernie Sanders in Monterey, California.
Een rally voor Bernie Sanders in Monterey, California. Foto Michael Fiala/Reuters

‘Kijk naar West-Europese landen. Naar Canada. Socialisme werkt daar toch?”

Natuurlijk kan een socialist het in 2016 goed doen, wil Liam Murphy (19) maar zeggen. De student aan de Universiteit van Californië (UCLA) is jong, maar zijn overtuigingen zijn zo helder als die van zijn idool, de Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders. „Onze generatie heeft de Koude Oorlog niet meegemaakt. Communisme zegt ons weinig.” Socialisme of sociaal-democratie lijkt hem een goed idee; zoals veel aanhangers van Sanders gebruikt Murphy de termen door elkaar.

Het etiket ‘socialist’ betekende tot voor kort een enkele reis naar de marge van de Amerikaanse politiek. Maar de ‘revolutie’ van de ‘democratisch socialist’ Sanders is succesvol. De kans dat hij deze dinsdag de psychologisch belangrijke voorverkiezingen van Californië wint, is verre van denkbeeldig.

Afgelopen weken heeft Sanders alles op alles gezet om Californië te winnen. Het is de staat die de meeste gedelegeerden oplevert: 546. Een overwinning in de volkrijkste staat van de Verengde Staten, blijft Sanders volhouden, zal hem nieuw ‘momentum’ geven. Daarmee kan hij supergedelegeerden (speciale gedelegeerden van de partijtop) die Clinton steun hebben beloofd, in zijn kamp trekken, en zo alsnog de Democratische nominatie winnen.

De tienduizenden bezoekers van de meer dan dertig massabijeenkomsten die Sanders sinds begin mei in de staat heeft gehouden, blijven op hetzelfde hopen, al kan de nominatie Hillary Clinton eigenlijk niet meer ontgaan.

Kijk ook: fotoserie Amerikanen in de rij

Veel Sanders-aanhangers zijn minstens zo fanatiek als de senator zelf. Murphy heeft op UCLA een studentengroep opgezet, „voor Bernie”. Hij heeft zo’n 150 nieuwe kiezers geregistreerd door dagenlang de wijken in te gaan en op deuren te kloppen. Bij de Californische primary mogen Democraten én onafhankelijke kiezers stemmen. Daardoor liggen Clinton en Sanders nek aan nek in de peilingen: onafhankelijken kiezen vaak voor Sanders. Ook millennials als student Murphy zijn onder zijn aanhang goed vertegenwoordigd. Velen binnen dit leger van jonge activisten stemmen voor het eerst bij voorverkiezingen, en doneren voor het eerst geld aan een politieke campagne.

Jongeren hebben de Koude Oorlog niet meegemaakt. Communisme zegt ze weinig

Waarschuwingen over de eventuele consequentie van interne verdeeldheid bij de Democraten – president Trump – schuift de Sanders-aanhang ter zijde. „Nepargumenten van Hillary-fans”, zegt bijvoorbeeld Kii Arens (49), een kunstenaar wiens vrolijke odes aan de senator hem in Los Angeles tot toonaangevende supporter van Sanders hebben gemaakt. In Johnie’s Coffee Shop, waar vrijwilligers samenkomen om stemmen te werven, wordt zijn kleurplaat van Sanders’ gezicht eindeloos vaak gefotografeerd.

„Uit de strijd stappen kan altijd nog”, vindt Arens. De emotionele betrokkenheid die Sanders losmaakt, moet juist worden verwelkomd. „Natuurlijk zal vrijwel iedereen de uiteindelijke kandidaat steunen.” Hij noemt de naam Hillary niet, maar: „Geloof me, we zullen alles doen om Trump tegen te houden.”

Arens en Murphy zijn van verschillende generaties, maar noemen dezelfde thema’s waarmee Sanders hen aanspreekt. Onderwijshervorming is dringend nodig, zegt student Murphy. „Mijn vrienden hebben enorme leningen.” Zelf heeft hij geluk: „Mijn ouders betalen.”

Ze eisen allebei actie tegen klimaatverandering en steun voor illegale immigranten. En bovenal: een complete herziening van de financiering van campagnes. „Geld moet verdwijnen uit de politiek”, zegt Arens beslist.

Clinton hamert op dezelfde thema’s, maar met minder overtuiging, vindt Murphy. „Natuurlijk boek je geen succes bij jongeren als je pragmatisme bepleit, en als je nú al begint over consensus en compromissen”, zegt Murphy.

Ergens beseft Sanders’ aanhang dat Clinton vermoedelijk de Democratische presidentskandidaat zal worden. Maar hun ‘revolutie’ gaat verder dan de verkiezingen. Het doel is het verankeren van Sanders’ progressieve ideeën in de partij. De eerste tastbare resultaten hiervan zijn binnen. Op de partijconventie, eind volgende maand in Philadelphia, zullen linkse prominenten, benoemd door Sanders, het partijprogramma mede bepalen: de hoogleraar Afro-Amerikaanse studies Cornel West, het islamistische Congreslid Keith Ellison, milieuactivist Bill McKibben en Deborah Parker, die opkomt voor de belangen van Native Americans.

Het linkse weekblad The Nation vat de strijd bij de Democraten zo samen: „Zoals zo vaak op links kun je het zien als een strijd tussen het pessimisme van het intellect en het optimisme van de wil.”

Op de campus van UCLA steekt Liam Murphy een vuist in de lucht: „De campagne is de tijd om wild te dromen. Let’s shoot for the stars!

    • Diederik van Hoogstraten