Recensie

Ontsporende liedjes die je bij je nekvel houden

None

De Amerikaanse zanger/gitarist Will Toledo (25) maakte in zijn eentje al twaalf complete albums, die hij online zette. En nu is er de eerste regulier opgenomen collectie liedjes van zijn band Car Seat Headrest. Dit Teens Of Denial is een stekelig geheel met echo’s van oude helden als Pavement en Guided By Voices. Toledo heeft de jammerende stem die in indie-kringen populair is, en droge zelfspot in de teksten. Een van zijn nummers bijvoorbeeld heet ‘(Joe Gets Kicked Out of School For Using) Drugs With Friends (But Says This Isn’t a Problem)’ met daarin de regels ‘Last Friday, I took acid and mushrooms / I did not transcend, I felt like a walking piece of shit / in a stupid-looking jacket’.

Bij Car Seat Headrest kunnen liedjes geheel ontsporen, maar de luisteraar ondertussen bij het nekvel houden. Prachtig is de opbouw van ‘Vincent’, met de steeds snellere riffs alsof Toledo in wedstrijd met zichzelf is. Gitarist Ethan Ives speelt soms nadrukkelijk rammelig, maar als het krakkemikkige wagentje op gang komt, vliegt het als een race-auto.

    • Hester Carvalho