Ongemeen felle kritiek op PVV-voorstel in senaat

PVV-voorstel om aan dienstverband bij defensie de voorwaarde van één nationaliteit te verbinden “onnodig grievend”.

Foto ANP / Jerry Lampen
Foto ANP / Jerry Lampen PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber tijdens een eerder debat in de Eerste Kamer.

De Eerste Kamer heeft dinsdagmiddag ongekend harde kritiek geleverd op een voorstel van de PVV. Deze partij wilde aan een dienstverband bij defensie of een veiligheidsdienst de voorwaarde van één nationaliteit verbinden, de Nederlandse. De partij bleef er helemaal alleen in staan.

Sprekers van andere partijen wezen er stuk voor stuk en in niet mis te verstane stemverklaringen op dat dit in strijd is met de Grondwet. De SP wees er zelfs op dat er alleen in 1940 een dergelijk voorstel was gedaan, namelijk om Joden uit te zonderen van banen als ambtenaar. D66 noemde het voorstel ongepast en kwaadaardig, het CDA smakeloos. De PvdA en de Partij voor de Dieren namen het woord discriminatie in de mond.

In het voorstel stelde de PVV „dat een meerderheid van de Nederlandse Turken aanhanger van Erdogan en zijn islamiseringspolitiek” is. Ze vermeldde dat „bij Marokkaanse Nederlanders de autoriteit van de Marokkaanse consul zwaarder weegt dan de autoriteit van de Nederlandse overheid”.

‘Onnodig generaliserend en grievend’

Verschillende partijen betreurden het dat de kwestie besproken moest worden in de Eerste Kamer. Ze hadden er liever over gezwegen om de PVV er geen aandacht mee te bezorgen. Maar omdat andere partijen van hun hart geen moordkuil wilden maken, legden ze toch maar allemaal een stemverklaring af.

Met name VVD en SGP reageerden niet alleen verontwaardigd, maar wezen ook nog eens op de overbodigheid van het PVV-plan. Iedereen die bij defensie of een inlichtingendienst komt te werken, wordt onderzocht op beïnvloedbaarheid. Het voorstel is dan ook „onnodig generaliserend en grievend”, aldus de SGP. (ANP)