UvA ontvangt de hoogste nalatenschap ooit van alumnus: 4 mln

De Universiteit van Amsterdam heeft een nalatenschap ontvangen van circa 4 miljoen euro van een in 2015 jaar overleden alumnus. Dit is het hoogste bedrag dat een Nederlandse universiteit ooit van een particulier kreeg. Dat heeft voorzitter van het College van Bestuur Geert ten Dam bekendgemaakt.

Het legaat wordt gebruikt voor reis- en studiebeurzen voor studenten en promovendi en voor wetenschappelijk onderzoek. Het Amsterdams Universiteitsfonds, daadwerkelijke ontvanger van giften en legaten, heeft een onafhankelijk bestuur. Het keert nu jaarlijks circa 1 miljoen euro uit voor beurzen, voorzieningen en onderzoek waar de UvA anders niet aan toe zou komen. Omdat de onderzoekswereld er na verloop van tijd weer heel anders uit ziet, is de doelstelling van het legaat, zoals gebruikelijk, ruim geformuleerd.

De Universiteit van Amsterdam houdt contact met alumni en moedigt hen aan geld te geven. Ook andere universiteiten doen dat. Soms gaat het om hoge bedragen.

De overleden erflater, Trudie Vervoort-Jaarsma, studeerde psychologie in Amsterdam. Zij liet haar geld na ter nagedachtenis van onder anderen haar moeder, Julia Adolfs, de eerste vrouwelijke advocaat en bekend strafpleiter in Soerabaja. Dat legaat komt ten goede aan onderzoek aan met name de rechtenfaculteit. Een ander legaat bestemde ze voor de nagedachtenis van haar vroeg overleden dochter, Madeleine Vervoort, die net als zij psychologie studeerde aan de UvA. Dit is voor reisbeurzen bestemd.

Vervoort-Jaarsma groeide op in Nederlands-Indië en zat tijdens de Japanse bezetting drie jaar in een gevangenkamp. Daarna kwam ze in de onafhankelijkheidsstrijd terecht. Terwijl haar moeder in Indonesië tevergeefs probeerde haar huizenbezit voor de verhuur terug te krijgen, stuurde ze Vervoort-Jaarsma naar Leiden waar ze haar kandidaats Indisch recht aan de universiteit van Leiden behaalde. Pas daarna durfde ze het aan psychologie te studeren aan de Universiteit van Amsterdam.