‘Nederlandse link met terreurcel Düsseldorf’

Nederland en Duitsland zijn door Frankrijk getipt over een mogelijke terreurcel van Islamitische Staat.

Een van de verdachten uit Syrië, vorige weel bij de rechtbank in Karlsruhe. Foto AP/ Uli Deck

In een Nijmeegs vluchtelingenkamp zijn leden van een slapende cel van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) aanwezig geweest. Het ging om een groep van twintig mannen, verdeeld tussen Nijmegen en Düsseldorf, die klaargestaan zouden hebben een aanslag te plegen wanneer IS hun daartoe opdracht gaf. Dat heeft een overgelopen jihadist, de 28-jarige Saleh A., in februari verklaard tegenover de Franse politie.

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt berichtgeving hierover in het Franse dagblad Le Monde. Nederland en Duitsland zijn na het verhoor van Saleh A. in februari door de Franse autoriteiten op de hoogte gebracht over de vermeende terreurcel. In Duitsland zijn afgelopen donderdag drie Syriërs gearresteerd die tot deze cel zouden behoren. Volgens de Duitse justitie wilden zij een aanslag plegen in een winkelstraat van Düsseldorf. In Nederland is niemand opgepakt in deze zaak, zegt een woordvoerder van het OM.

Syriër Saleh A. stapte 1 februari uit eigen beweging naar de Franse politie om te waarschuwen voor de aanslag. Hij beweert samen met verdachte Hamza C. aan het hoofd te hebben gestaan van een slapende IS-cel die zich in Nijmegen en Düsseldorf bevond. Op teken van een zekere Abou Doujana al-Tunisi, IS-kopstuk met bijnaam ‘Emir van de vreemdelingen’, zou de cel binnen 24 uur toeslaan.

Saleh A. zit zelf ook vast en heeft vooralsnog niet de status van spijtoptant gekregen. Justitie wilde eerst achterhalen of zijn informatie klopt, meldt Le Monde dat zich baseert op bronnen rond het onderzoek.

Naar eigen zeggen was de ex-jihadist „moe” van twee jaar lang zwerven van vluchtelingenkamp naar vluchtelingenkamp. In 2014 vertrok hij vanuit Syrië naar Europa. De bedoeling was dat hij het Vaticaan in ruil voor 10.000 euro een video zou overhandigen waaruit blijkt dat pater Paolo Dall’Oglio, gevangen genomen door IS, nog in leven is. Maar dat ging niet door. Daarna meldde A. zich bij de politie in Parijs om zijn verhaal te doen. Verwacht wordt dat hij binnenkort aan Duitsland wordt uitgeleverd.

In Nijmegen was tot vorige maand de grootste noodopvanglocatie van Nederland, Heumensoord. Of A. dit tentenkamp voor 3.000 asielzoekers specifiek heeft genoemd in zijn verklaring, is onbekend. Het OM zegt dat het niet kan reageren op „eventueel lopende onderzoeken”.

    • Andreas Kouwenhoven
    • Eva Oude Elferink