Met zijn allen zijn wij dus enorm gaaf

Het goede van gave landen is hun immuniteit voor de minder gave kanten van hun land. Gaaf zijn vergt nu eenmaal overtuiging. Anders is het gauw gedaan met de gaafheid. Dus ik was blij dat we na vorige week besloten geen racistisch land te zijn. Dat gedoe met Sylvana was gewoon niet waar. In Leusden werden trouwens ook helemaal geen vluchtelingen bij de Vierdaagse geweigerd.

Maurice de Hond constateerde dit weekeinde nog wel dat tweederde van de bevolking voorstander van etnisch profileren is, maar dat is niet racistisch: dat is realistisch. Politico had er maandag een verontrust berichtje over – och, de bekende policor reflex van links Amerika. Niets van aantrekken, gaaf blijven.

Het is ramadan, en de leider van de partij die al driekwart jaar virtueel de grootste is, verhoogde maandag de feestvreugde door op Twitter, onder ‘Ramadan’, een foto van zo’n gast met een handgranaat en een Palestijnse sjaal te plaatsen. Gaaf gewoon.

Hij wil dit gave land zoals bekend de-islamiseren, al weet je nooit zeker wat hij bedoelt. Je zou kunnen denken dat de dood van Muhammad Ali een gave bijdrage aan de de-islamisering van de wereld was, maar dit heeft de PVV-leider dan weer nooit gezegd.

De man bracht de Hitlergroet. Nu betreurde de PVV zijn dood

Hij gaf de dood van Ali überhaupt geen openbare aandacht. Wel condoleerde hij zondag nabestaanden van de overleden Italiaanse (Euro)parlementariër en burgemeester Gianluca Buonanno (Lega Nord). „Een vreselijk verlies”, dacht hij.

Als aanhanger van de gaafheidsgedachte keek ik hier even van op. Het kon dat de PVV-leider was vergeten dat deze Buonanno het voorbeeld van Poetin volgde en twee jaar terug homo’s verbood in het openbaar te zoenen. Ook was het hem mogelijk ontgaan dat Buonanno zich fel keerde tegen anti-Russische sancties na de invasie van de Krim.

Maar je moest onder een steen hebben gelegen om te missen hoe Buonanno zich vorig najaar tegen het vluchtelingenbeleid van Merkel keerde. Hij verscheen, aldus een AP-bericht van 27 oktober 2015, met Hitler-snorretje in het Europarlement en bracht er de Hitlergroet. Van het Europarlement kreeg hij 3.000 euro boete en tien dagen schorsing nadat hij op een T-shirt Hitler met Merkel combineerde.

Met dit soort politici heeft ons begaafde stemmenkanon dus affiniteit, en blijkbaar zijn we zo afgestompt dat niemand er zich, in dit gave land, nog over opwindt.