Meerderheid Kamer steunt motie over 20 uur les voor docenten

Door docenten in het voortgezet onderwijs voortaan 20 uur voor de klas te laten staan, gaat de kwaliteit erop vooruit, aldus D66’er Van Meenen.

Volgens Van Meenen geeft een leraar op een middelbare school nu gemiddeld 25 tot 28 uur les per week.
Volgens Van Meenen geeft een leraar op een middelbare school nu gemiddeld 25 tot 28 uur les per week. Foto Martijn Beekman / ANP

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag een motie gesteund van D66’er Paul van Meenen waarin ernaar gestreefd wordt om docenten in het voortgezet onderwijs maximaal 20 uur les te laten geven in de week. Volgens Van Meenen geeft een leraar op een middelbare school nu gemiddeld 25 tot 28 uur les.

Van Meenen pleitte in 2014 er al voor om docenten in het voortgezet onderwijs maximaal 20 uur voor de klas te laten staan, maar die motie werd toen weggestemd. De jaren daarna ondernam hij nog twee pogingen, maar ook die werden weggestemd. De vierde keer -dinsdag- werd de motie gesteund door SP, PvdA, Partij voor de Dieren, GroenLinks, D66, Klein, Kuzu/Ozturk, SGP en ChristenUnie.

Door docenten in het voortgezet onderwijs voortaan maximaal 20 uur per week voor de klas te laten staan, zouden ze meer tijd kunnen besteden aan de kwaliteit van het onderwijs, aldus Van Meenen: “Nederlandse leraren geven 10 procent meer les dan de landen om ons heen. Nu ligt teveel de nadruk op het aantal lesuren in plaats van op de kwaliteit van de les.”

Dekker

PvdA was altijd tegen de motie, maar heeft toch voorgestemd. De partij zou willen onderzoeken of de kwaliteit van het onderwijs inderdaad verbeterd wordt. Een ander belangrijk argument om voor de partij om nu wel voor te stemmen zijn de komende verkiezingen waar de partij, evenals D66, zich wil profileren op het gebied van onderwijs.

Het is nu aan staatssecretaris Sander Dekker (VVD, Onderwijs) om samen met betrokken partijen uit het onderwijs met een voorstel te komen.