Kritiek Republikeinen op ‘racistische’ uitspraken Trump

Volgens partijbons Paul Ryan zijn Trumps uitspraken over een rechter van Mexicaanse afkomst een “schoolvoorbeeld van racisme”.

Donald Trump krijgt steeds meer kritiek te verduren uit zijn eigen Republikeinse Partij.
Donald Trump krijgt steeds meer kritiek te verduren uit zijn eigen Republikeinse Partij. Foto: Brennan Linsley / AP

De uitspraken van Donald Trump over een rechter van Mexicaanse afkomst zijn “een schoolvoorbeeld van racisme”. Dat heeft zijn Republikeinse partijgenoot Paul Ryan dinsdag gezegd, meldt persbureau AP. Ryan is voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en daarom een van de belangrijkste Republikeinen.

Trump liet vrijdag weten dat de rechter niet onpartijdig kan zijn in de zaak over opleidingsinstituut Trump University. De in de Verenigde Staten geboren rechter zou vanwege zijn Mexicaanse achtergrond bij voorbaat tegen Trump zijn. De presidentskandidaat zei eerder langs de grens met Mexico een muur te willen bouwen.

Partijbons Ryan nam dinsdag afstand van de uitspraken van Trump:

“Ik betreur de uitspraken die hij gedaan heeft. Beweren dat een persoon zijn werk niet kan doen vanwege zijn afkomst is een schoolvoorbeeld van een racistische opmerking.”

Dinsdag liet Ryan na lang wikken en wegen weten Trump als presidentskandidaat te steunen. Begin mei zei Ryan nog in een interview dat hij nog niet klaar was om Trump te steunen, ook al was de zakenman de enige nog overgebleven kandidaat voor de Republikeinse presidentsnominatie.

Senator Kirk trekt steun wel in

De Republikeinse Senator uit Illinois Mark Kirk maakte dinsdag bekend Trump niet langer te zullen steunen als presidentskandidaat. De eerdergenoemde uitspraken van Trump zijn volgens Kirk niet alleen “volkomen onjuist”, maar ook “on-Amerikaans”.

Volgens NRC-correspondent Guus Valk is de afbrokkelende steun voor Trump een rampscenario voor de Republikeinse Partij:

“Ze moeten met Trump leven, terwijl er een implosie is van de steun. De mythe over de steun voor Trump die ze zichzelf de afgelopen weken wijsmaakten wordt ontkracht. Het is een rampscenario: ze kunnen geen kant op.”

Trump: ik ben verkeerd begrepen

In een uitgebreide officiële verklaring laat Trump weten dat hij het jammer vindt dat hij “verkeerd is begrepen”:

“Ik geloof niet dat iemands achtergrond het onmogelijk maakt onpartijdig te zijn, maar ik voel me in dit geval gerechtvaardigd te betwijfelen of ik een eerlijk proces zal krijgen.”