Dit jaar geen tweet Rutte met ‘fijne ramadan’

De Amerikaanse president Barack Obama wenste de moslims in zijn land een mooie ramadan, net als de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De Britse premier David Cameron hield er zelfs een verhaal bij over democratie en vrede. De voorzitter van het Belgische parlement, Siegfried Bracke van de Vlaams-nationalistische N-VA, uitte zijn ramadanboodschap in een tweet – al was die wel alleen voor de Vlaamse moslims.

Maar waar waren dit jaar de goede wensen voor de vastende moslims in Nederland?

Van premier Mark Rutte (VVD) komen ze niet, laat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) weten. Vorig jaar kreeg hij via sociale media heftige reacties op zijn ‘fijne ramadan’-bericht via Twitter. Maar volgens de RVD zit er niets achter dat Rutte de wensen dit jaar achterwege laat. De uitleg: soms komt hij er wel mee, soms niet. „We hebben hier geen aparte kalender voor alle feestdagen.”

Vorig jaar was het voor het eerst en er waren al twitteraars die er nu weer op rekenden. Maar eigenlijk had Rutte Nederland er al op voorbereid dat ze dat vooral níét moesten doen. Hij zou, zei hij vorig jaar in zijn wekelijkse persconferentie, ook niet elk jaar iedereen in Nederland een goede Kerst wensen. „Dus gaat u daar maar niet iedere keer op letten.”