In het heetst van de strijd tegen IS

VICE reisde met Iraakse troepen mee tijdens hun opmars naar Falluja en maakte een documentaire.

Ayman Oghanna doet verslag.
Ayman Oghanna doet verslag. Vice

“Zojuist kwam er een autobom op ons af. Gelukkig werd de chauffeur doodgeschoten voordat we werden geraakt”. Journalist Ayman Oghanna zegt het schijnbaar emotieloos tegen de camera, achterin de tank van waaruit hij verslag doet. Hij trok namens Vice op met het Iraakse leger in de opmars naar Falluja.

De Iraakse provincie Anbar werd in 2014 binnengevallen door Islamitische Staat (IS). Steden als Falluja en Ramadi vielen in handen van de terreurorganisatie. Vice volgde twee jaar later de zogeheten Golden Division van het Iraakse leger. Iraakse veiligheidstroepen krijgen hulp van door Iran gesteunde sjiitische milities en Amerikaanse militaire adviseurs en gevechtsvliegtuigen.

Lees meer over de strijd om de stad Falluja, die momenteel omsingeld is door het Iraakse leger: Hevig verzet van IS verwacht om strategische Falluja

Hoofdpersoon in de documentaire is Major Salam. Hij heeft de leiding over een eenheid die dorp na dorp probeert terug te veroveren op weg naar de stad Hīt. De strijd om een door IS beheerst dorp is al gevaarlijk, maar ook daarna blijft er veel te doen. Salam moet het vertrouwen van de lokale overheid zien te winnen in de overwegend soennitische regio, boobytraps opsporen en achtergebleven IS-strijders vinden. Verlaten huizen van IS-strijders worden verdeeld onder de lokale bevolking.

Vice

Kinderen krijgen eten van Iraakse soldaten. Vice

Salam laat de lokale bevolking IS-collaborateurs aanwijzen. Verdachten worden naar Bagdad gebracht, wat hun precieze lot is wordt verder niet bekend. Een tiener die bommen maakte voor IS lijkt te worden ontzien. Hij zegt tegen Salam dat hij hoopte dat IS Bagdad zou veroveren, en dat hij daar zijn studie zou kunnen vervolgen.

Tussen mortiergranaten en lijken langs de weg doet Ayman Oghanna stoïcijns verslag. Zijn journalistiek is eenzijdig, omdat hij meekijkt door de ogen van de getrainde elitegroep van de Iraakse overheid. Toch geeft het een inkijk in de frontlinie van de strijd tegen IS.

Bekijk de documentaire van VICE. Sommige beelden zijn schokkend.

    • Liza van Lonkhuyzen