In 2 dagen 50.000 burgers ontheemd door Boko Haram

Het tentenkamp waar de meeste heengaan en plek is voor 10.000 mensen is al bijna vol.

De mensen die op de vlucht zijn geslagen hopen op een plekje in een tentenkamp 140 kilometer ten noorden van Bosso.
De mensen die op de vlucht zijn geslagen hopen op een plekje in een tentenkamp 140 kilometer ten noorden van Bosso. Foto Issouf Sanogo / AFP

Na de aanval van Boko Haram afgelopen weekend in het zuidoostelijke dorp Bosso in Niger, bij de Nigeriaanse grens, zijn meer dan 50.000 mensen ontheemd geraakt. Een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR laat tegenover persbureau AFP weten dat de meeste burgers vrijdag vertrokken toen de terreurgroep het dorp binnenviel.

De woordvoerder van de UNHCR laat weten dat de meeste burgers te voet zijn vertrokken en naar een tentenkamp lopen 140 kilometer ten noorden van Bosso. In dat kamp is maar plaats voor 10.000 mensen en volgens de UNHCR zijn alle tenten al bijna bezet.

Duizenden mensen ontvluchten sinds vorige maand het strijdgewoel in de regio, waar het Nigeriaanse leger, gesteund door Tsjaad en Niger, de afgelopen maanden in het offensief is gegaan tegen de terreurgroep. Ze boeken grote successen, maar dat betekent niet dat Boko Haram al is verslagen.

Bewijs daarvoor zijn de bloedige aanvallen van afgelopen vrijdag in Bosso waarbij dertig soldaten uit Niger en twee uit Nigeria om het leven kwamen. Zaterdag leek het erop dat het regeringsleger de controle weer had over het dorp, maar in de nacht van zondag op maandag viel Boko Haram het dorp weer binnen. De burgemeester van Bosso liet maandag weten dat de terreurgroep weer de controle heeft over het dorp.

Ontheemd

Sinds 2009 kostte de terreur van - het zeven jaar eerder opgerichte - Boko Haram tienduizenden mensen het leven en raakten miljoenen anderen ontheemd in de regio. Uit een recentelijk Human Rights Watch-rapport blijkt dat een hele generatie kinderen in Nigeria verstoken is geraakt van scholing. Dat was een van de oorspronkelijke doelen van Boko Haram, die streeft naar de vestiging van een islamitisch-fundamentalistische staat in het noorden van Nigeria. De naam van de groep vertaalt naar: westerse educatie is verboden.

Boko Haram werd wereldwijd berucht na de ontvoering van 276 schoolmeisjes in Chibok, in het noordoosten van Nigeria. Hoewel sommigen konden ontkomen, bleven 219 vermist. Een van de meisjes werd vorige maand teruggevonden.