Hoogste aanklager Brazilië wil arrestatie Senaatsvoorzitter

De aanklager vroeg ook om de arrestatie van ex-president José Sarney wegens het dwarsbomen van het Petrobras-onderzoek.

Senaatsvoorzitter Renan Calheiros (r) in gesprek met interim-president Michel Temer.
Senaatsvoorzitter Renan Calheiros (r) in gesprek met interim-president Michel Temer. Foto: Eraldo Peres / AP

De hoogste aanklager in Brazilië heeft het Hooggerechtshof gevraagd om de arrestaties van de Senaatsvoorzitter Renan Calheiros en Romero Jucá, de leider van de regerende PMDB-partij. Dat meldt Reuters dinsdag op basis van het Braziliaanse O Globo. Zij zouden hebben geprobeerd politie-onderzoek te dwarsbomen.

Hoofdaanklager Rodrigo Janot wil ook dat voormalig parlementsvoorzitter Eduardo Cunha, die werd geschorst op verdenking van corruptie, en ex-president José Sarney worden opgepakt. Zij zouden het twee jaar durende onderzoek naar smeergeld bij het semi-staatsoliebedrijf Petrobras hebben willen blokkeren.

Het viertal heeft alle aantijgingen altijd ontkend. Het Hooggerechtshof moet nu kijken of het akkoord gaat met het verzoek van de aanklager.

Interim-regering onder druk

De arrestatie van het viertal zou de regering van interim-president Michel Temer onder druk zetten, net nu het in de Senaat steun probeert te krijgen voor de veroordeling van de geschorste president Dilma Rousseff. Zij zou hebben gesjoemeld met de overheidsbegroting.

Vorige maand kreeg Temer al een dreun te verwerken toen zijn minister van Planning, Romero Juca, moest terugtreden wegens een omstreden telefoongesprek met een hoge ambtenaar van Petrobras. Hierin besprak Juca hoe het afzetten van president Rousseff ervoor zou zorgen dat het corruptieonderzoek naar hen zou stoppen.