Hoe de BBC een onbekende dode een naam geeft: ‘een Neil’

Met foto’s, grote interactieve kaarten, behapbare stukken tekst en video’s ontdek je het verhaal van de onbekende dode man.

De man die Neil wordt genoemd, is het 42e niet-geïdentificeerde lichaam gevonden in het Verenigd Koninkrijk in 2015.
De man die Neil wordt genoemd, is het 42e niet-geïdentificeerde lichaam gevonden in het Verenigd Koninkrijk in 2015. Screenshot van de multimediale productie van de BBC.

Tot nu toe zijn er 743 ongeïdentificeerde lichamen en 131 lichaamsdelen gevonden in het Verenigd Koninkrijk. In het Peak District National Park, op het Chew Track, een erg steil stuk in het park, ligt zaterdag 12 december 2015, iets voor elven, nummer 744 gevonden. Een blanke, slanke man van tussen de 65 en 75 jaar.

Vrij snel wordt duidelijk dat hij vergiftigd is en de politie gaat uit van zelfdoding. Maar wie is hij? En waarom lag hij precies dáár? De BBC maakte een prachtige multimediale reconstructie, op zoek naar het verhaal achter de man.

Van het moment van de vondst van het lichaam naar de laatste aanwijzingen, aangevuld met de route die hij vermoedelijk heeft afgelegd en de theorie over wat er gebeurd zou zijn. De productie, een scrollverhaal, ziet er gelikt uit. Met foto’s, grote interactieve kaarten, behapbare stukken tekst en video’s laten de redacteuren zien wat ze weten en proberen ze erachter te komen wat er zes maanden geleden gebeurd is in het park, even buiten Manchester.

Hij lijkt me wel ‘een Neil’

Als lezer word je aan de hand genomen en lees, luister, zie en ontdek je het verhaal van de onbekende dode man. Aan het einde van het verhaal is nog steeds onbekend wie hij is, en daarom krijgt hij voorlopig de naam ‘Neil Dovestones’.

“To me, he looked like a Neil. He just looked like a Neil. So I spoke to everyone else and they said ‘yeah, we’ll call him Neil’.”

For a surname, they called him Dovestones, after the reservoir close to where he was found.

That is how, for now at least, the man on the moor became Neil Dovestones.

Lees, bekijk en luister deze prachtige reconstructie van de BBC: Body on the Moor
    • Marissa van Loon