Zeker 11 doden en 36 gewonden bij bomaanslag Istanbul

Het doelwit was een passerende politiebus op een drukke straat in het centrum. De aanslag is nog niet opgeëist.

Agenten zetten de plaats van de aanslag af, in het centrum van Istanbul.
Agenten zetten de plaats van de aanslag af, in het centrum van Istanbul. Foto: Osman Orsal / Reuters

Bij een aanslag met een autobom in het centrum van de Turkse stad Istanbul zijn dinsdagochtend zeker 11 doden en 36 gewonden gevallen, zo heeft de gouverneur van de stad bevestigd. Het doelwit was een busje waarin agenten van de ordepolitie zaten. Onder de doden zijn zeven agenten en vier voorbijgangers, drie gewonden verkeren in kritieke toestand. Volgens persbureau AFP zijn inmiddels vier verdachten gearresteerd.

De bom ging tijdens de ochtendspits af op een drukke weg in het Beyazit-district, vlakbij de Oude Bazaar - een toeristische trekpleister. Een met explosieven volgepakte auto ontplofte toen het politiebusje langsreed. De daders zouden de geparkeerde auto op afstand tot ontploffing hebben gebracht. De politiebus werd hierdoor op zijn kant geblazen.

Erdogan wijst naar PKK

De Turkse president Erdogan heeft in een verklaring met de beschuldigende vinger naar de Koerdische Arbeiderspartij PKK gewezen. Hij noemde de aanslag “onvergeeflijk” en beloofde dat de strijd tegen terreur “tot het einde” zou worden gevoerd. De aanslag is nog niet opgeëist. Volgens NRC-correspondent Marloes de Koning kunnen de daders zowel uit de hoek van Koerdische rebellen als Islamitische Staat komen:

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning Eerste gedachten: politiebus was doelwit, dus grote kans dat #TAK/PKK erachter zit? Maar #IS had aanslagen tijdens ramadan aangekondigd

De plek waar de aanslag werd gepleegd (tekst loopt door onder kaart)

Turkije recent doelwit aanslagen

In de afgelopen maanden zijn er in Turkije diverse aanslagen gepleegd. Terreurgroep Islamitische Staat wordt steeds harder aangepakt. Ook militanten gelieerd aan de Koerdische Arbeiderspartij PKK pleegden aanslagen, nadat vredesbesprekingen uitliepen op een mislukking.

In de hoofdstad Ankara vielen in maart 37 doden door een bomaanslag, deze werd opgeëist door de Koerdische militante groepering TAK - die is gelieerd aan de PKK. Het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije is in de afgelopen maanden regelmatig opgeschrikt door aanslagen. Deze vinden vooral plaats rondom de steden Gaziantep en Diyarbakir, waar de Turkse autoriteiten strijd voeren met de PKK.

Lees de reportage uit Diyarbakir: Guerillaoorlog in de donkere straten van Sur

Dit jaar was Istanbul al viermaal het doelwit van terreur. In januari kwamen bij een zelfmoordaanslag in het centrum van Istanbul negen Duitsers en een Peruaan om het leven bij de Sultan Ahmetmoskee, beter bekend als de ‘Blauwe Moskee’. Twee maanden later werd er een aanslag gepleegd op Istiklal Caddesi, een drukke boulevard richting het Taksimplein. Hierbij vielen vier doden en 36 gewonden.

De voorlaatste aanslag in Istanbul dateert uit mei; toen raakten vier militairen gewond bij een bomaanslag op een militaire post.

Weer een toeristische locatie

Volgens Marloes de Koning is met name de locatie van de aanslag gevoelig. Doordat de bom afging in een toeristisch deel van de stad, kan dit mogelijk verder afschrikwekkend werken voor het toerisme in de stad.

“Turkije ervaart al een slecht toerismeseizoen door de eerdere aanslagen van dit jaar, zoals ook die in Ankara. Er was nog hoop dat de stroom toeristen zou aantrekken, maar dit kunnen ze erg slecht gebruiken.”