‘Geheim’ intern beleggingsfonds bij McKinsey

Partners van het prominente adviesbureau McKinsey runnen een miljardenfonds voor eigen vermogen. Belangenverstrengeling?

McKinsey blijkt al ruim dertig jaar een intern investeringsfonds te hebben dat vermogens beheert van huidige en voormalige bestuurders van het adviesbureau. Dat heeft de Financial Times gemeld op basis van interne documenten die de Britse zakenkrant heeft ingezien. Het gaat om een fonds waarin zo’n 9,5 miljard dollar (8,4 miljard euro) zit.

Het fonds, McKinsey Investment Office Partners (MIO), wordt gerund door twaalf bestuurders, onder wie prominente partners van McKinsey, zoals de directeur van de Amerikaanse activiteiten van het bedrijf. Opmerkelijk is dat de directieleden van MIO geen van allen publiekelijk melding maken van hun activiteiten voor het fonds.

Het bestaan van MIO is volgens de krant alleen bekend bij een kleine kring van (ex-)partners van McKinsey. Het fonds doet sommige transacties onder schuilnamen.

De ontdekking van het investeringsfonds roept volgens de Financial Times de vraag op of sprake is van belangenverstrengeling, bijvoorbeeld doordat belanghebbenden voorkennis bezitten. Veel oud-partners van McKinsey hebben namelijk belangrijke posities bij andere grote bedrijven en McKinsey beschikt over veel gevoelige informatie van zijn klanten. Het fonds maakt niets openbaar over zijn investeringen.

In een reactie benadrukt McKinsey dat het fonds wel onder het reguliere financiële toezicht staat van de Amerikaanse waakhond SEC en de Britse FCA. Ook zegt het bedrijf dat MIO niet in aandelen van individuele bedrijven belegt. Het ontkent dat sprake is van belangenverstrengeling.

In een persverklaring stelt MIO, gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, dat het beslissingen in welke bedrijven het investeert voornamelijk baseert op de adviezen van externe fondsmanagers. „Dit helpt McKinsey-partners en medewerkers van het fonds om de schijn van belangenverstrengeling te minimaliseren.”

Maar in de verklaring staat ook dat het „af en toe” wel zelf investeringsbeslissingen neemt. MIO benadrukt dat degenen van wie het de vermogens beheert geen toegang hebben tot informatie over de bedrijven waarin het fonds investeert. „Dat gaat op basis van blind vertrouwen.”

McKinsey zelf wijst erop dat MIO weliswaar volledig eigendom is van het adviesbedrijf, maar dat het fonds onafhankelijk wordt bestuurd. Ook zouden alle activiteiten van het investeringsfonds volledig gescheiden zijn van de adviesdiensten van het bedrijf.

McKinsey heeft al vele jaren strenge interne regels om belangenverstrengeling te voorkomen. Het beroept zich vaak op de ‘Chinese muren’ die tussen afdelingen bestaan om gevoelige informatie van klanten af te schermen.

Er gelden voor investeringsfondsen van adviesbureaus geen specifieke regels om belangenconflicten te voorkomen. Ook zijn er geen speciale toezichthouders.

McKinsey is een van de meest prominente adviesbureaus van de wereld. Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf staat erom bekend dat alumni ook na hun tijd bij McKinsey betrokken blijven bij de netwerken van het adviesbureau.