Franse bank moet 450.000 euro betalen aan ex-bankier

Het miljardengespeculeer van Jérôme Kerviel betekende jaren geleden nog bijna het einde van de bank Société Générale.

Jérôme Kerviel in 2015.
Jérôme Kerviel in 2015. AFP / Thomas Samson

De Franse bank Société Générale moet van de rechter meer dan 450.000 euro betalen aan de voormalige beurshandelaar Jérôme Kerviel. Dat meldt het Franse persbureau AFP. De oud-bankier had zijn voormalige werkgever voor 5,7 miljard euro aangeklaagd wegens ‘onterecht ontslag’.

De 39-jarige bankier werd in 2010 veroordeeld tot drie jaar cel, omdat hij in 2008 een verlies van 4,9 miljard euro voor de Franse bank veroorzaakte door systemen te vervalsen. Kerviel had fictieve operaties ingevoerd in het computersysteem, daardoor werden de interne controlesystemen van Société Générale omzeild. De advocaat van Kerviel had betoogd dat de leidinggevenden van Kerviel wisten van de risico’s die hij nam bij de speculaties. In totaal speculeerde hij met 50 miljard euro, destijds bijna twee keer het vermogen van de bank. In eerste instantie werd de oud-beurshandelaar veroordeeld tot het terugbetalen van de 4,9 miljard euro, maar dat vonnis werd in hoger beroep vernietigd.

De rechter stelt dinsdag dat Kerviel onterecht ontslagen is en daarom onder meer recht heeft op een ton. Daarnaast maakt hij nog aanspraak op een bonus van drie ton over 2007. De advocaat van Société Générale zegt in beroep te gaan tegen het vonnis.

Fanclubs

Kerviel heeft zich in interviews herhaaldelijk gepresenteerd als slachtoffer van het “doorgedraaide” financiële systeem. Hij bezocht in 2014 paus Franciscus en hield bij wijze van protest een wandeltocht van Rome naar Parijs. Frankrijk-correspondent Peter Vermaas schreef eerder over Kerviel:

“Toen zijn beursfraude in 2008 uitkwam, was de Bretonse provinciejongen voor veel Fransen een held die met boerenslimheid een van de grootste elitebanken van het land aan het wankelen had gebracht. De ‘Che Guevara van Frankrijk’, de man die het falen van het winstzieke kapitalistische systeem had blootgelegd, verscheen op T-shirts. Op internet zijn nog altijd fanclubs die hem zien als de zondebok van een politiek-financiële samenzwering.”

    • Liza van Lonkhuyzen