Recensie

Flume weet hoe je dance in balans houdt

Veel goede muziek deze week. Flume, al jaren een festivalhit, maakte een album met verleidelijk stotende beats. Weval diept het eigen, zéér eigen, Weval-geluid op het nieuwe album verder uit.

None

Het lukt dance-producers niet vaak om een album lang onderhoudend te zijn. Dance draait om opwinding, en een hele collectie opwindende songs wordt uiteindelijk zenuwslopend. De Nieuw-Zeelandse dj/producer Harley Streten, alias Flume, die in 2012 debuteerde en al snel uitgroeide tot festivalhit, heeft op tweede album Skin oog voor de balans. Flume vroeg gastvocalisten om de nummers op te sieren: verschillende vrouwenstemmen (Tove Lo, MNDR, AlunaGeorge), rappers (Raekwon, Vince Staples), en Beck. In uiteenlopende tempi boetseerde hij de zuigende en straffe elektronica om hun stemmen heen, tot sensuele soul of ruimtelijke dance.

Uitblinker is de single ‘Never Be Like You’ waarin stotterende beats – zijn handelsmerk – verleidelijk stoten, als omlijsting voor de prikkelend hoge stem van zangeres Kai.

Dat Beck meedoet is een verrassing, en hun samenwerking ‘Tiny Cities’ begint gedragen en veelbelovend. Helaas ontspoort Becks stem in het refrein onherkenbaar in druk gekwinkeleer.

    • Hester Carvalho