Oekraïne houdt Fransman met wapens en explosieven aan ‘die aanslag plande’

De inlichtingendienst van Oekraïne zegt een Fransman te hebben aangehouden die in Oekraïne wapens en munitie had gekocht en van plan zou zijn geweest aanslagen te plegen tijdens het Europees Kampioenschap voetbal in Frankrijk, dat vrijdag begint. De verdachte is een 25-jarige man met extreem-rechtse sympathieën. Hij had van rebellen in het oosten van Oekraïne vijf kalasjnikovs, drie granaatwerpers en grote hoeveelheden explosieven en munitie gekocht. Oekraïne maakte de arrestatie van de man, op 21 mei, maandag bekend. Franse media schrijven dat de verdachte Grégoire M. heet en woont in de buurt van Nancy. Volgens Vasil Gritsak, de chef van de Oekraïense inlichtingendienst, waren bruggen, moskees en synagoges potentiële doelwitten. Hoe betrouwbaar de informatie is, valt moeilijk te verifiëren. Gritsak suggereerde na de aanslagen in Brussel in maart een „Russische link”. Daarvan is later geen bewijs gevonden. (NRC)