Een klimaatcrisis bij Google

Marc Hijink bespreekt de laatste ontwikkelingen in tech.

None

Het gaat niet goed met een van de opvallendste aankopen van Google. De resultaten van Nest Labs, van de gelijknamige slimme thermostaat, vallen tegen. Vrijdag maakte Nest-topman Tony Fadell bekend dat hij zijn functie neerlegt. Hij wordt ‘adviseur’ voor Alphabet, de holding die eigenaar is van Google.

Vaak is zo’n adviseursfunctie de chique benaming voor de uitgang. Pijnlijk, want Fadell was bijna net zo beroemd als de Apple iPod die hij ooit ontwikkelde. Dat, en die lekkere glimmende aluminium knop van de Nest, bezorgde hem de status van Googles gadgetwonder.

Nest werd tweeënhalf jaar geleden voor 3,2 miljard dollar gekocht, maar kostte tot nu toe alleen geld. Er verschijnen te weinig nieuwe producten en de Google Glass die Fadell onder zijn hoede nam, is nog altijd een prototype.

Nest lijkt te struikelen over de smart home-hype. Wie ooit een slimme thermostaat uitprobeerde, weet dat zo’n apparaat vooral dingen automatiseert die je zelf al automatisch doet: de verwarming hoger zetten als je het koud hebt en de airco aanzetten als het warm is.

Met de smart home-producten die nu populair zijn, regel je je huishouden niet met een thermostaatknop in de hal, maar via spraakbesturing. Dat is althans de formule van de Amazon Echo, die Google ook zal gebruiken in zijn eigen praatpaal, Google Home. Het is tekenend voor de ijzige sfeer bij Alphabet dat Google Home niet door Nest Labs gebouwd wordt.

Grote kans dat Nest wordt verkocht, zoals Google ooit ook Motorola binnen twee jaar weer van de hand deed. Toch is niet alle hoop vervlogen. Hier een tip voor de Nest-ideeënbus: maak een slimme thermostaat voor kantoren. Daar waar het klimaat echt pijn doet.

Zodra het in Nederland boven de twintig graden is, draait de airconditioning op het werk op volle toeren. In duizenden kantoren hullen mensen zich in shawls en mutsen om de mistral uit het plafond te weerstaan. Zelf een raam openzetten is er niet bij; in de meeste kantoortuinen zijn de vensters dichtgekit.

Passagiers in een auto of een vliegtuig bepalen zelf hoeveel tocht ze willen. Op kantoor klop je voor individuele instellingen – wegens bevroren nek en ijsschouders – vergeefs aan bij de facilitymanager. Dus wat doe je als de airco begint te bulderen? Plak A4'tjes over de ventilatieroosters of – stijlvol – hang omgekeerde paraplu's aan het plafond om de tocht te weren.

Dat kan beter. Gooi er wat big data en patroonherkenning tegenaan en bereken de ideale luchtstroom, gebaseerd op ieders ‘live’ voorkeur. Nest 4 Office: een klimaat op maat, met zo’n lekkere glimmende aluminium knop op elke flexplek. Ik bestel er vast een.

    • Marc Hijink