Pechstein verliest zaak over ‘onterechte dopingschorsing’

De Duitse rechter vindt dat sporters straffen van het internationale sporttribunaal niet in Duitsland aan kunnen vechten.

Claudia Pechstein op archiefbeeld.
Claudia Pechstein op archiefbeeld. Foto Peter Dejong/ AP

De Duitse schaatsster Claudia Pechstein heeft bij de Duitse rechter een nederlaag moeten incasseren. Ze krijgt geen schadevergoeding van de internationale schaatsbond ISU. Pechstein had vanwege een in haar ogen onterechte dopingschorsing in 2009 4,4 miljoen euro geëist.

Volgens persbureau AP beende Pechstein ontdaan weg uit de rechtszaal, zonder commentaar te willen geven. Haar advocaat kondigde aan tegen de beslissing in beroep te gaan. Later gaf Pechstein aan te vinden dat vluchtelingen meer rechten genieten dan sporters in Duitsland, meldt het Duitse persbureau DPA.

Twitter avatar dpa dpa Pechstein: Flüchtlinge genießen mehr Rechtsschutz als Sportler https://t.co/Yx16q08Chd @ksta_news (haa) https://t.co/Hpn7PABfnz
Lees ook een interview met Pechstein uit 2015: Claudia laat zich niet verarschen

Pechstein maakte een zaak aanhangig bij de Duitse rechter, omdat het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS) haar beroep afwees. De rechter in Duitsland oordeelde in januari 2015 dat het CAS buitenspel gezet kon worden. Een ongeëvenaarde juridische beslissing, omdat het had kunnen betekenen dat sporters voortaan bij een gewone rechter terecht zouden kunnen om een dopingschorsing aan te vechten.

In de beslissing van januari zei de rechter zich niet te kunnen vinden in de samenstelling van het CAS, waar alleen maar mensen in de sportwereld in zitten. Ook vond die rechter het bewijs te dun dat Pechstein doping had gebruikt. Pechstein heeft altijd gezegd geen doping te hebben gebruikt maar van nature afwijkende bloedwaarden te hebben.

    • Joram Bolle