Diefstal van borrelnootjes

Er verdween van alles in het Rotterdamse verpleeghuis. Geen grote zaken, maar toch. Het ging om koffie, borrelnootjes, dat soort zaken en het leidde tot onrust onder het personeel. Wie zat er met zijn vingers in de voorraadkasten? Er werd extra gecontroleerd, er werd gesproken met het personeel, maar het hield niet op. Totdat de directie Hoffman Bedrijfsrecherche inschakelde. En toen kwam de aap uit de mouw. Verborgen camera’s registreerden uiteindelijk een verpleegkundige die koffie uit de voorraadkast haalde en overhevelde naar haar eigen tas. Een heterdaadje. Ze gaf het zelf ook toe in gesprekken met de rechercheurs van Hoffmann.

Maar voor de kantonrechter, ze had ontslag op staande voet gekregen, had ze later een ander verhaal. Ze had helemaal niets gestolen, ze had eerder uit eigen voorraad koffie en nootjes in de voorraadkast gelegd en die nu teruggepakt. Haar handtekening onder dat gespreksverslag met die rechercheurs was vervalst. En de video-opnames waren een inbreuk op haar privacy geweest en daarmee onrechtmatig verkregen bewijs.

Maar daar ging de rechter niet in mee. Het verpleeghuis moet blind op zijn personeel kunnen vertrouwen, ook al vanwege de zorg voor vaak kwetsbare patiënten. Alleen daarom was de diefstal van wat koffie en nootjes al voldoende om ontslag op staande voet te rechtvaardigen, luidde het oordeel.