De grote smartphone test

Waar moet je op letten als je nu een nu toestel koopt? Zeven nieuwe modellen getest op fotografie, scherm, accu, besturing en snelheid.

©

Alsof de duvel ermee speelt. Uitgerekend als er een nieuwe versie van de Galaxy, iPhone of HTC One uitkomt, begint jouw toestel kuren te krijgen. Haperende pluggen, nijpend geheugengebrek, nóg een barst in je scherm: hoogste tijd voor iets nieuws.

De meeste mensen kopen om de twee jaar een nieuwe telefoon, elke keer met het verlengen van een abonnement. Omdat de kortingen op toestellen van telecomproviders teruglopen is het sim-only-abonnement in trek: nog een jaartje langer met je huidige toestel doen, voor een lager maandtarief.

Dat kan, want de technologische verschillen tussen de modelgeneraties zijn niet meer zo groot. De smartphone lijkt, bijna tien jaar na de eerste iPhone, wel een beetje uitgegroeid – zowel qua formaat als qua specificaties.

De smartphonemarkt is over zijn piek heen. De groei zit ’m in goedkope modellen voor de Aziatische markt en opkomende economieën in Afrika en Latijns-Amerika. Het verschil tussen de marktleiders Samsung en Apple enerzijds en hun concurrentie anderzijds wordt alsmaar groter. Chinese fabrikanten (zoals Huawei) domineren het goedkope segment, Apple en Samsung de luxe modellen. De telefoondivisies van Lenovo (eigenaar van Motorola) lijdt verlies, net als LG, HTC en Sony. Om over Microsoft maar niet te spreken – dat kocht Nokia om vervolgens bijna alle medewerkers weer te ontslaan.

Om geld te besparen brengen fabrikanten minder verschillende modellen uit en veranderen ze het ontwerp minder vaak. Zelfs Apple zou overwegen om het iPhone-design maar eens per drie jaar te vervangen, in plaats van elke twee jaar.

Waar moet je op letten als je nu een nieuw toestel wilt? Samen met testlab Hardware.Info proberen we zeven recente telefoons van Apple en Samsung, HTC, LG en Microsoft.