Amsterdams Kleinkunst Festival sluit af met ode aan Herman Finkers

Cabaret Het Amsterdams Kleinkunst Festival is maandag afgesloten met een hommage aan Herman Finkers. „Almelo, daar blijf je voor thuis.”

Herman Finkers (M) wordt in het zonnetje gezet in het DeLaMar Theater. Bevriende artiesten brengen een feestelijke hommage aan de 61-jarige cabaretier, die zelf eregast is.
Herman Finkers (M) wordt in het zonnetje gezet in het DeLaMar Theater. Bevriende artiesten brengen een feestelijke hommage aan de 61-jarige cabaretier, die zelf eregast is. ANP KIPPA SANDER KONING

Met een drieënhalfuur durende hommage aan Herman Finkers is maandagavond het Amsterdams Kleinkunst Festival van dit jaar afgesloten. Het liep al tegen half twaalf toen Brigitte Kaandorp, die de avond presenteerde, de eregast wist te verleiden tot het meezingen van het duet We staan samen sterk waarmee ze in 1990 in de Top-40 belandden. Finkers zette er de leesbril bij op, maar bleek verder nog niets aan vocale overtuigingskracht te hebben ingeboet. Zelf had hij Kaandorp voordien al toegezongen met een parafrase van een lied uit haar eigen repertoire – door haar verzuchting „ik ben zo blij dat ik het nooit met Andries Knevel hoef te doen” te veranderen in: „Wel jammer dat ik ’t nooit een keer met Kaandorp heb gedaan.”

Opvallend in het overvolle programma was dat menigeen de grootste lachsuccessen van de avond wist te behalen met grappen van Herman Finkers. De cabaretière Karin Bruers zei zich zelfs af te vragen of Finkers’ teksten ook raak zouden zijn als anderen die zouden voordragen. En inderdaad, tot en met een uit zijn verband gerukte kwinkslag over het Drielandenpunt:

“Het is leuk als drie landen bij elkaar komen. Maar om daar nou zo’n punt van te maken…”

Freek de Jonge sprak daarentegen waarschuwende woorden tot zichzelf: loop tijdens zo’n hommage niet in de val van de imitatie. Finkers-achtige grappen noemde hij taboe. De Jonge vond zijn inspiratie, met hilarische resultaten, in het Wikipedia-lemma over zijn collega. Het daarin vermelde feit dat Finkers in 2000 is getroffen door „een relatief milde vorm van chronische lymfatische leukemie”, werd door De Jonge betiteld als „veel te moeilijk voor Twitter, veel te lastig voor uitschelden”.

Hans Dorrestijn vertelde een verhaal vol beledigingen over Almelo

Hans Dorrestijn vertelde een verhaal vol kleurrijke beledigingen over Finkers’ geboortestad Almelo, door de Twentse droogkomiek zelf beantwoord met een graffiticitaat: „Almelo, daar blijf je voor thuis.”

Naast vocale bijdragen van Jenny Arean, Karin Bloemen, Jeroen van Merwijk en Daphne Bunskoek, werd Finkers ook toegezongen door de zoetgevooisde dameszanggroep Wishful Singing en door het koor Consensus Vocalis, dat delen uit de door hem gecomponeerde Sint Joris Mis zong. „Wij komen nooit in de kerk en willen toch wel eens horen wat daar gaande is”, concludeerde Kaandorp.

Claudia de Breij droeg haar versie van Finkers’ filosofische liedje over het bestaan van de hemel mede op aan de dit weekend overleden pianist-orkestleider Martin van Dijk, die altijd de rotsvaste begeleider was van de AKF-hommages aan kleinkunstgrootheden – behalve in 2004, toen hij zelf zo’n hommage onderging.