Brussel: investeer 60 miljard in migratielanden

Particuliere investeerders moeten helpen de migratie uit Afrika en het Midden-Oosten terug te dringen.

Migranten in een detentiecentrum in de Libische havenstad Tripoli.
Migranten in een detentiecentrum in de Libische havenstad Tripoli. Foto Mahmud Turkia/AFP

De Europese Commissie streeft naar een speciaal investeringsfonds voor landen in Afrika en het Midden-Oosten om de stroom migranten naar Europa te verminderen. Brussel hoopt particuliere investeerders ertoe te bewegen 60 miljard euro in dit fonds te stoppen, voor investeringen in infrastructuur en publieke voorzieningen, schrijft de Financial Times maandag.

Hiervan zouden landen als Tunesië, Ethiopië, Niger, Senegal, Mali, Nigeria, Jordanië en Libanon moeten profiteren. Doel is de oorzaken van migratie „bij de wortel” aan te pakken, aldus een strategisch plan van de commissie.

Het idee moet volgens de Financial Times worden uitgewerkt in een plan dat dit najaar wordt gepresenteerd. Het idee is dat de Europese Commissie voor het beginkapitaal zorgt, en dat particuliere investeerders daarbij aansluiten.

Met name Italië heeft lang aangedrongen op meer aandacht voor de migratie vanuit Afrika. In de ogen van Rome is de aandacht de afgelopen maanden te zeer gericht geweest op de Syrische vluchtelingen die via Turkije komen, terwijl in Afrikaanse landen tienduizenden, zo niet honderdduizenden mensen zitten die naar Europa willen omdat ze in eigen land geen toekomst zien.

De afgelopen paar weken zijn er per dag duizenden overwegend Afrikaanse migranten in Italië aangekomen. Steeds vaker zijn ze niet uit Libië, maar uit Egypte vertrokken.

De Commissie betrekt uitdrukkelijk Jordanië en Libanon bij haar strategische plan. Daar zitten veel Syrische vluchtelingen in opvangkampen.

Het fonds dat de Commissie voor ogen staat, moet voortbouwen op het plan dat zij deze dinsdag in Brussel zou presenteren, om 8 miljard euro uit bestaande EU-fondsen te gebruiken voor investeringen in landen waar veel migranten vandaan komen.