Rutte snapt dat hij geen ‘Tokkie’ meer mag zeggen

Premier Rutte zal de naam Tokkie niet meer gebruiken als typering voor aso’s. Dat schrijft hij in een brief die Lion Tokkie (68) uit Ilpendam zaterdag ontving. Lion Tokkie voert al jaren actie om zijn achternaam niet meer te laten gelden als synoniem voor aso. In 2003 werd dat voor het eerst gedaan in een documentaire over de overlast gevende familie Ruijmgaart-Tokkie. De typering ‘Tokkies’ werd ook een paar gebruikt door Rutte. Lion Tokkie stuurde Rutte daar twee keer een brief over. Op de eerste kreeg hij al een reactie, op de tweede nu ook. Daarin schrijft Rutte „dat het gewoon niet leuk of prettig is als je achternaam in een negatieve context wordt gebruikt”. Twee brieven in een half jaar tijd, maar dit keer heeft Rutte de gevoeligheid van de kwestie wel begrepen, denkt Lion Tokkie. „Maandagochtend heb ik Rutte teruggeschreven met mijn begrip en dank voor het antwoord.”