Brieven

Vorige week maandag plaatste NRC deze oproep:

En daar zijn de volgende kritische reacties op gekomen:

Neem geen stelling

Tot mijn schrik gaat ook NRC zich roeren in de Pietendiscussie door te vragen om een script om Zwarte Piet uit te zwaaien. Dit kan echt niet, dat u stelling gaan nemen!

Ik ben persoonlijk van mening dat het wenselijk is dat het imago van Piet anders moet worden neergezet; alleen vind ik dat dit genuanceerd moet gebeuren.

Nederland is behoorlijk verdeeld en een geleidelijk proces zou wenselijk zijn om zodoende de tegenstellingen niet verder op de spits te drijven.

Ik vermoed dat het een hete zomer wordt, maar ik hoop echt dat u als kwaliteitskrant geen keuze maakt in deze discussie en dat u de lezers informeert van wat er speelt in de maatschappij en in de wereld.

Bang voor de kast

Mijn bijdrage aan het Zwarte Pietdebat is een reactie op de ingezonden brief van 31/5 van Carlijn van Tijen. Ik ben het helemaal met haar eens dat herkenbaarheid van Piet voor een kind absoluut niet van belang is.

Dit weet ik op grond van eigen ervaring uit mijn zeer vroege jeugd.

Omdat ik stond te trillen van angst als Sinterklaas en Piet op bezoek waren besloot mijn moeder me te helpen door te vertellen dat Sinterklaas gewoon tante Reina was en Zwarte Piet de buurjongen. Als ‘bewijs’ nam ze me mee naar de ouderlijke slaapkamer waar in de kast het Sinterklaaskostuum met baard van watten werd bewaard. Het enige effect was dat ik voortaan ook bang voor die kast was, want daar zat Sinterklaas in.

Geeske Menalda

Sensatie, weer

Een uitzwaaiscenario voor Zwarte Piet bedenken…(NRC 30/5). Wat een sensatie weer, en dus ook weer een krant die totaal geen rekening houdt met de gevoelens van de meerderheid.

Als ik een abonnement op NRC zou hebben, zou ik de krant nu meteen uitzwaaien.

Marcel Boreas

Piet als Chinees?

Ik vraag me werkelijk af waarom u deze oproep plaatst. Ik ben van Chinese komaf en verbaas me steeds over wat, laat ik ze zo noemen, de oorspronkelijke bewoners van Nederland bezielt om dit soort acties te doen. Ik heb Zwarte Piet nog nooit als racistische karikatuur gezien. Het lijkt erop dat u denkt dat aanstootgevend hetzelfde is als aanstootnemend. Daar is toch echt een groot verschil, behalve dat het tweede woord niet bestaat.

Ik vraag me af hoe alle Zwarte Piethaters zouden reageren als ze de voormalige hoofdpiet een Chinees zouden zien nadoen of hoe ze reageren wanneer Wendy van Dijk als Ushi optreedt. Dat zijn pas karikaturen gebaseerd op basis van ras.

Dit soort acties zorgen voor verdeeldheid in ons land. Waarom doet u niets aan de huidige slavernij?

Lijkt me echt zinvoller dan iets dat kennelijk in uw eigen werkelijkheid bestaat tot feit proberen te maken.

Tjong-Wei Tiën

    • Marcel Boreas
    • Tjong-Wei Tiën
    • Geeske Menalda
    • Rudi Koops