Volgende Tommy Wieringa niet bij ‘De Bij’

Sterauteur is eerste die consequenties heeft verbonden aan de keuze van De Bezige Bij om het boek van Dyab Abou Jahjah uit te geven.

Auteur Tommy Wieringa
Auteur Tommy Wieringa Foto Bart Maat/ANP

Succesauteur Tommy Wieringa geeft zijn volgende boek niet uit bij zijn vaste uitgeverij De Bezige Bij, liet hij de Volkskrant dit weekeinde weten. Het zal verschijnen bij Hollands Diep, de uitgeverij van Robbert Ammerlaan, die tot 2012 directeur-uitgever van De Bezige Bij was.

De reden is de kwestie rondom de Vlaamse publicist Dyab Abou Jahjah, voormalig leider van de Arabisch Europese Liga. Het besluit van de Bezige Bij om dit najaar diens Pleidooi voor radicalisering uit te geven stuitte meerdere auteurs van de voormalige verzetsuitgeverij tegen de borst. Volgens hen zijn Abou Jahjahs politieke ideeën „antisemitisch” en passen die niet bij de geschiedenis van de uitgeverij. Op 13 mei verweet Wieringa Abou Jahjah in het Algemeen Dagblad onder meer „troebel denken”.

De Bezige Bij besloot zonder overleg Wieringa’s AD-column niet door te plaatsen op de site van de uitgeverij, zoals de afgelopen drie jaar wel gebeurde. In plaats daarvan publiceerde De Bij een fragment uit Wieringa’s laatste boek Honorair kozak.

Wieringa is de eerste auteur die consequenties heeft verbonden aan de keuze van De Bezige Bij om het boek van Abou Jahjah uit te geven. Dat is een klap voor de uitgeverij: Wieringa is een van haar bestverkopende auteurs. Zijn roman Joe Speedboot alleen al verkocht ruim 350.000 exemplaren. Wieringa: „Het gaat echt maar om één boek. Ik heb gewoon een contract met de Bezige Bij voor mijn volgende roman.”

De Bezige Bij verkeert momenteel in zwaar weer. De uitgeverij is bezig met een reorganisatie waardoor enkele werknemers zijn ontslagen, en directeur-uitgever Henk Pröpper is met ziekteverlof. Hij wordt momenteel vervangen door Johan de Koning, tevens directeur-uitgever van A.W. Bruna. Daarnaast maakten afgelopen half jaar verschillende auteurs - Maartje Wortel, Walter van den Berg en Charlotte Mutsaers – uit onvrede met het uitgeefbeleid de overstap naar de nieuwe uitgeverij Das Mag.

In de Volkskrant merkte Wieringa op dat hij bij De Bezige Bij momenteel het enthousiasme en de levenslust mist, die hij bij Ammerlaan wel vindt. Zijn boek moet in februari 2017 verschijnen bij Hollands Diep. De Bezige Bij was onbereikbaar voor commentaar.