Inter Milaan komt als eerste Europese topclub in Chinese handen

Met de overname van de Italiaanse voetbalclub Internazionale is voor het eerst een (voormalige) Europese topclub in Chinese handen gekomen. De retailgigant Suning meldde maandag op een persconferentie in Nanjing dat het 68,55 procent van de aandelen heeft gekocht. Daarmee is een bedrag van 270 miljoen euro gemoeid.

Volgens clubvoorzitter Erick Thohir is er sprake van „een revolutionaire stap richting de toekomst”. De Indonesiër had drie jaar geleden 70 procent van de aandelen overgenomen van toenmalig clubeigenaar Massimo Moratti. Die heeft de club nu verlaten na de verkoop van zijn resterende belang. „Deze samenwerking stelt ons in staat terug te keren naar de wereldtop”, sprak Thohir, die zelf nog 31 procent van de aandelen in bezit houdt. Inter is sinds het succesjaar 2010 (kampioen, beker en Champions League-titel) de voorbije jaren afgegleden naar de Italiaanse subtop.

De Chinese president Xi Jinping is een groot voetballiefhebber. Hij wil het liefst dat zijn land ook in zijn favoriete sport een grootmacht wordt en zag tot zijn grote tevredenheid Chinese clubs al fors investeren in Europese en Zuid-Amerikaanse spelers. Het bedrijf Suning ziet in de overname van Inter de volgende stap in het creëren van een wereldwijd netwerk van voetbalclubs. Suning bezit al een Chinese club, Jiangsu, waarvoor het miljoenen uitgaf aan spelers als Alex Teixeira en Ramires. Het bedrijf heeft ook banden met FC Barcelona en Liverpool, terwijl het zich tevens bezighoudt met zaken als uitzendrechten en internetplatforms over sport.

De opmars van Chinese investeringen in het Europese voetbal leidde al tot onder meer de overname van ADO Den Haag door Wang Hui in 2014. Het Franse FC Sochaux, van oudsher de club van autofabrikant Peugeot, is in 2015 overgenomen door Li Wing Sang en speelt nu in de Franse tweede klasse. Deze overnames hebben nog niet tot aansprekende successen geleid. (Reuters, ANP, NRC)