Vier grandslamtitels op rij, dat doet voorlopig niemand hem na

Novak Djokovic wint voor het eerst in zijn carrière Roland Garros – zijn vierde grandslamzege op rij. Wie kan de Serviër nog stoppen?

Novak Djokovic verslaat Andy Murray in de finale en wint voor de eerste keer in zijn carrière Roland Garros . Hij tekende met zijn racket een hart in het gravel. Foto Thomas SAMSON/AFP
Novak Djokovic verslaat Andy Murray in de finale en wint voor de eerste keer in zijn carrière Roland Garros . Hij tekende met zijn racket een hart in het gravel. Foto Thomas SAMSON/AFP

De finale van Roland Garros verloren van Novak Djokovic, „it sucks to lose” reageerde Andy Murray in zijn dankwoord. Maar de Schot is sportman genoeg om te erkennen dat hij trots is dat hij een rol speelde in de historische krachttoer van Djokovic, die voor het eerst sinds Rod Laver vier grandslamtoernooien achter elkaar wist te winnen. „Dit is zo zeldzaam in het tennis”, zei Murray. „Het gaat een lange tijd duren voordat dit weer gebeurt.”

Novak Djokovic vestigt zich definitief bij de grote namen door Murray na een koude start eenvoudig onschadelijk te maken: 3-6, 6-1, 6-2 en 6-4. Tegenvallende finale om kort over te zijn: furieuze Murray in de openingsset, een matte Djokovic, op het emotieloze af, maar na vijf kwartier krijgt hij de felheid en is dan ongrijpbaar.

Prikkelende statistieken

Het zijn de statistieken die prikkelen: zijn twaalfde grandslamzege in twintig finales, nu 28 wedstrijden op rij ongeslagen op de grandslamtoernooien en de eerste speler die de grens van honderd miljoen dollar prijzengeld doorbreekt.

Verheffend is de grandslamgeschiedenis rond Djokovic. Een zuivere grand slam – alle vier toernooien winnen binnen één kalenderjaar – is deze vierde zege op rij niet, Djokovic won ze over twee seizoenen: Wimbledon en US Open vorig jaar, Australian Open en Roland Garros dit jaar.

Maar toch: hij is nu op alle vier grandslamtoernooien titelverdediger, wat uitzonderlijk is. Alleen de Amerikaan Don Budge (in 1938) en de Australiër Laver (1962 en 1969) gingen hem hierin voor. Onvergelijkbare periodes overigens: in Lavers tijd werden drie van de vier grandslamtoernooien op gras gespeeld – alleen op Roland Garros is altijd op gravel gespeeld.

Budge en Laver lukte het in die jaren een ‘echte’ grand slam te behalen. Dat is waar Djokovic dit seizoen op zal doorjagen, eerst op Wimbledon dat over drie weken begint en daarna op de US Open eind augustus.

Nog zo’n lijstje. De zegetocht in Parijs betekent voor Djokovic dat hij nu de achtste speler ooit is die alle grandslamtoernooien heeft gewonnen, net als onder anderen Andre Agassi, Roger Federer en Rafael Nadal.

Djokovic had dat witte vlekje in Parijs, waar hij keer op keer faalde. Vorig jaar groeide de obsessie, toen hij in zijn derde finale verrast werd door Stan Wawrinka en snikkend bij de prijsuitreiking stond.

Zondag verloste hij zich van zijn trauma. De zenuwen waren zichtbaar in de slotfase, toen hij op 5-2 kon uitserveren maar blokkeerde. „Tussen 5-2 en 5-4 en de wedstrijd uitspelen gebeurde er veel in mijn hoofd en in mijn ziel”, zei Djokovic.

Moeilijke verhouding

Het is vaker een moeilijke verhouding geweest: Roland Garros en de nummer één van de wereld. Zijn eigen coach Boris Becker lukte het nooit in Parijs te winnen, evenals de Amerikaan Pete Sampras, zijn landgenoot Jimmy Connors, de Australiër John Newcombe en de Zweed Stefan Edberg. Allen nummer één, liefhebbers van snelle ondergronden – gras en hardcourt – maar geen titel op het tragere gravel op Roland Garros.

Dat zwarte scenario, nummer één zonder zege in Parijs, heeft Djokovic nu afgewend. Het moest ook wel een keer gebeuren dat hij hier won. Hij regeert de sport na het tijdperk Federer-Nadal. Djokovic is net 29 geworden, is met afstand nummer één, in de kracht van zijn leven – wie kan hem nog stoppen? Murray kan hem in partijen om drie gewonnen sets niet slopen, in onderlinge ontmoetingen staat het nu 24-10. Nadal worstelt met zijn vorm en lichaam. Federer wordt in augustus 35 en is op zijn retour. In de groep talenten daarachter zit nog geen gevaarlijk materiaal.

Nog vijf grandslamtitels, dan evenaart Djokovic de zeventien van Federer. Als hij in dit tempo doorgaat kan hij op zijn 30ste Fededer voorbij.