Uitslag verkiezingen Haïti geannuleerd om fraude

De eerste stemronde bij de presidentsverkiezingen van 2015 verliep volgens de oppositie niet eerlijk.

Een demonstratie van aanhangers van de oppositie tegen stembusfraude in Port-au-Prince.
Een demonstratie van aanhangers van de oppositie tegen stembusfraude in Port-au-Prince. Foto Andres Martinez Casares / Reuters

De eerste stemronde van de presidentsverkiezingen van vorig oktober in Haïti moet over in verband met fraude. Dat heeft de Haïtiaanse kiesraad maandag besloten volgens persbureau AFP.

De uitslag was omstreden wegens een enorme verkiezingsfraude die zakenman Jovenel Moise, die door ex-president Michel Martelly als zijn gedroomde opvolger werd gezien, een gunstige verkiezingsuitslag zou hebben opgeleverd. Een tweede stemronde werd meermaals uitgesteld vanwege gewelddadige protesten van aanhangers van oppositiekandidaat Jude Célestin, die de uitslag niet aanvaardden.

De kiesraad kondigde tevens aan dat de eerste stemronde op 9 oktober van dit jaar zal plaatsvinden. Als geen van de kandidaten een meerderheid behaalt, zal op 8 januari 2017 een tweede stemronde van start gaan.

Interim-president sinds februari

In februari verstreek de ambtstermijn van ex-president Michel Martelly. Door het uitstellen van de stemrondes was er echter nog geen opvolger bekend. Om te zorgen dat er geen politiek machtsvacuüm zou ontstaan in het straatarme en instabiele land werd voormalig senaatsvoorzitter Jocelerme Privert aangesteld als interim-president.

    • Etienne Verschuren