ThuiskokEating Apart Together

Toen ik nog studeerde woonde ik samen met vijf vrienden. Een van hen was vegetariër. Dat betekende dat op huisavonden de gezamenlijke maaltijd meestal een crime was: of de vegetariër kookte iets waar de rest niet enthousiast over was, of de vegetariër was afhankelijk van het inkoopbeleid van de vleeseters. Dat ging nogal eens mis. Eigenlijk werd de vegetariër bijna altijd vergeten, waarna een van ons vlak voor het opdienen van het eten nog even naar de supermarkt rende voor een blok tofu of een Valessburger.

Dit kunst- en vliegwerk is verleden tijd. Tenminste, als het aan de auteurs van Eating Apart Together ligt. Niki Jongman (vegetariër) en Tessel Peijnenburg (vleeseter) hadden soortgelijke problemen en verzonnen daarom een boek waarvan „verstokte vleeseters en fanatieke vegetariërs samen van kunnen genieten”.

Om die ogenschijnlijk onverenigbare groepen bij elkaar te brengen hebben de dames een zeer simpel uitgangspunt genomen. De meeste van de ruim veertig recepten bereiden een basisgerecht dat vegetarisch is, waarbij op het laatste moment een apart bereid vega- of vleesingrediënt aan wordt toegevoegd. Het ontstijgt nooit het niveau van een doordeweekse maaltijd, maar hé, we moeten toch elke dag eten. En als je samenwoont met een vegetariër (of andersom), dan is het verrekte handig.

Bijzonder is dat Peijnenburg en Jongman het boek helemaal in eigen beheer hebben gemaakt. Liefst vier jaar en een crowdfundactie waren nodig om van hun droom werkelijkheid te maken. De recepten zijn zelf verzonnen, de ‘foodstyling’ door een familielid gedaan en de foto’s door een bevriende fotograaf genomen.

Het resultaat is een vrolijk boek, met heldere en knallende foto’s die in mijn ogen niet onderdoen voor de fotografie in kookboeken van Donna Hay. Van elk gerecht is zowel de vlees- als vegavariant bereid en deze zijn tegen elkaar aangeplakt. Dat is zo knap gedaan dat je soms twee keer moeten kijken voordat je ziet dat het twee foto’s zijn (tip: zoek de foto’s waar dit niet het geval is).

Los van de ontzettend melige citaten (‘Just fru it’ - snapt u hem?) die minder geslaagd zijn, is dit boek ideaal om als vredespijp te gebruiken wanneer etenstijd is aangebroken. We maken deze week voor zowel vleeseters als vegetariërs een gorgonzolarisotto, wraps met mango, een chili con en sin carne, en een bloemkoolquiche.