Na lang onderhandelen sluit Asscher akkoord met Marokko over uitkeringen

Nederland en Marokko hebben alsnog een akkoord bereikt over de export van uitkeringen. Dat heeft minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) zondag geschreven aan de Tweede Kamer.

Marokkaanse Nederlanders die in Marokko gaan wonen, krijgen vanaf oktober lagere uitkeringen, omdat het levensonderhoud daar goedkoper is dan in Nederland. Het gaat onder meer om arbeidsongeschiktheids- en nabestaandenuitkeringen.

Nederland probeerde al sinds 2011 om de uitkeringen te verlagen, maar dat was ingewikkeld omdat daarvoor het uit 1972 stammende socialezekerheidsverdrag aangepast moest worden. De onderhandelingen hierover liepen de afgelopen jaren steeds vast.

In januari stelde Asscher een ultimatum. Als er op 1 juli nog geen akkoord zou zijn, zou hij het verdrag eenzijdig opzeggen, om zonder akkoord de uitkeringen te verlagen. Dat had de relatie tussen beide landen kunnen verslechteren, met als mogelijk gevolg dat Marokko bijvoorbeeld niet langer meewerkt aan het uitleveren van criminelen of aan de uitzetting van vreemdelingen.

Marokko eiste eerder dat de uitkeringen ook naar de Westelijke Sahara zouden gaan, een betwist gebied dat door Marokko wordt geclaimd. Uiteindelijk heeft Rabat deze eis laten vallen.