Wat is de beste smartphone van het moment?

Wil je een telefoon met de beste camera? De snelste processor, de hoogste schermkwaliteit? NRC test samen met Hardware.Info zeven recente smartphones.

Foto Todor Tsvetkov

Alsof de duvel ermee speelt. Uitgerekend als er een nieuwe versie van de Galaxy, iPhone of HTC One uitkomt, begint jouw toestel kuren te krijgen. Haperende pluggen, nijpend geheugengebrek, nóg een barst in je scherm: hoogste tijd voor iets nieuws.

De meeste mensen kopen om de twee jaar een nieuwe telefoon, elke keer met het verlengen van een abonnement. Omdat de kortingen op toestellen van telecomproviders teruglopen is het sim-only-abonnement in trek: nog een jaartje langer met je huidige toestel doen, voor een lager maandtarief. Dat kan, want de technologische verschillen tussen de modelgeneraties zijn niet meer zo groot. De smartphone lijkt, bijna tien jaar na de eerste iPhone, wel een beetje uitgegroeid – zowel qua formaat als qua specificaties.

De smartphonemarkt is over zijn piek heen. De groei zit ’m in goedkope modellen voor de Aziatische markt en opkomende economieën in Afrika en Latijns-Amerika. Het verschil tussen de marktleiders Samsung en Apple enerzijds en hun concurrentie anderzijds wordt alsmaar groter. Chinese fabrikanten (zoals Huawei) domineren het goedkope segment, Apple en Samsung de luxe modellen. De telefoondivisies van Lenovo (eigenaar van Motorola) lijdt verlies, net als LG, HTC en Sony. Om over Microsoft maar niet te spreken – dat kocht Nokia om vervolgens bijna alle medewerkers weer te ontslaan.

Om geld te besparen brengen fabrikanten minder verschillende modellen uit en veranderen ze het ontwerp minder vaak. Zelfs Apple zou overwegen om het iPhone-design maar eens per drie jaar te vervangen, in plaats van elke twee jaar.

Waar moet je op letten als je nu een nieuw toestel wilt? Samen met testlab Hardware.Info proberen we zeven recente toptelefoons van Apple en Samsung, HTC, LG en Microsoft.

Welke maakt de beste foto’s?

Meer megapixels levert niet altijd betere foto’s op. Sterker nog, veel fabrikanten vinden 12 of 16 megapixel wel voldoende en gebruiken een iets grotere pixeldiameter (die meet je in duizendsten van millimeters) om per pixel meer licht te vangen. HTC had al eerder grotere ‘ultrapixels’, maar die leverden te veel in aan scherpte. In de hoofdcamera gebruikt HTC nu andere technologie die wel goede plaatjes oplevert.

De beste foto’s komen van de Samsung Galaxy S7 (Edge), die erg snel scherpstelt en goed presteert bij weinig licht. Ook de iPhone SE maakt uitstekende foto’s, maar is minder lichtgevoelig.

De meeste fabrikanten gebruiken een Sony-sensor en kiezen daar zelf een lens bij. De foto’s van de dubbele camera van de Huawei (met Leicalens) zijn goed, maar niet buitengewoon, zoals de fabrikant beloofde. LG heeft een aparte groothoeklens, maar die foto’s zijn aan de zijkanten niet niet altijd scherp. De standaardbeelden zijn wel uitstekend.

Welke heeft het beste scherm?

Het leek erop alsof telefoons niet groot genoeg konden zijn. De ‘phablets’ (5,5 tot 6 inch schermen, tussen de smartphone en tablet in) zijn populair in Azië, in Europa is 5 inch al genoeg scherm in je broekzak. Apple kiest voor een maatje minder met de SE en ook LG’s G5 is een fractie kleiner dan de voorganger G4.

Qua schermkwaliteit scoort de Samsung Galaxy S7 samen met de Lumia 950 XL het beste. De Galaxy S7 Edge heeft afgeronde hoeken die er leuk uit zien, maar eigenlijk afbreuk doen aan de beeldkwaliteit. De iPhone SE heeft dan wel een lagere resolutie (minder pixels) maar ziet er desondanks erg goed uit. LG is qua scherm de minste in de test.

Welke gaat het langste mee?

De Samsung Galaxy S7 Edge blijft 860 minuten werken als je nonstop een videobestand afspeelt en haalt ook de hoogste accuscore in de PCMark test (596 minuten). De Edge heeft dan ook de grootste accu van deze telefoontest. Dat zegt niet alles; de iPhone SE heeft bijvoorbeeld een kleine accu maar houdt het toch net zo lang vol als zijn grotere broer, de iPhone 6S.

LG biedt als optie een uitbreidbare accu: als je de onderkant eraf haalt kun je een camera-kit met grotere accu op het toestel klikken. Die cameramodule maakt de telefoon wel een stuk dikker. De HTC blinkt niet uit in gebruiksduur.

Welk besturingssysteem?

Verkoop je je ziel aan Apple’s iOS of Google Android? Apple is duurder, maar blijft telefoons langer ondersteunen met updates. De App Store heeft minder last van malware dan Google Play Store. Apple verdient zijn geld niet met advertenties. Daar staat tegenover dat Google over het algemeen betere (en goedkopere) webdiensten bouwt dan Apple. Huawei is de enige fabrikant in deze test die Android een heel eigen uiterlijk probeert mee te geven. De rest lijkt erg veel op elkaar.

Windows Phone heeft ten opzichte van iOS en Android geen serieuze kans. De bekende klacht: app-ontwikkelaars laten Windows Phone nog te vaak links liggen, en niet alle functies die je in iOS of Android vindt, werken onder Windows. Voor zakelijk gebruik zou het handig zijn om je telefoon ook als pc te kunnen gebruiken.

Welke is de snelste?

Geen enkele telefoon voelt traag aan bij normaal gebruik. Maar er zijn wel verschillen als je de testprocedures erop los laat. Dan valt op dat Huawei wat minder presteert omdat niet alle rekenkernen van de grafische processor zijn ingeschakeld. Dit scherm heeft ook ‘slechts’ Full HD (1920 x 1080 pixels; veel concurrenten bieden meer). De iPhone SE is ondanks zijn ‘oude’ uiterlijk (het is het jasje van de 5S) toch een van de snelste toestellen, samen met de twee geteste Samsungmodellen.

smartphone_scores
nb: bij de prijs/kwaliteit verhouding - “waar voor je geld” - tellen niet alleen testresultaten maar ook specificaties mee.

De geteste toestellen in het kort

In samenwerking met Hardware.Info.

Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S7
5,1 inch, 32 GB geheugen, Android 6.0
Prijs: 689 euro
Totale score: 48
Prijskwaliteitverhouding: 8
Kort: De beste camera en scherm een supersnelle processor: de S7 biedt erg veel waar voor zijn geld. Als je voor Android kiest, het budget er voor hebt en je bent niet allergisch voor de Samsung-software (die is al veel minder opdringerig geworden), dan is dit de meest logische kandidaat.
Volledige review

Samsung_Galaxy7_Edge

Samsung Galaxy S7 Edge
5,5 inch, 32 GB geheugen, Android 6.0
Prijs: 799 euro
Totale score: 47
Prijskwaliteit-verhouding: 7
Kort: Die chique afgeronde hoeken doen wat afbreuk aan de schermkwaliteit (helderheid wijkt af), verder is dit een winnaar net als de gewone S7. Ook het uitbreidbare geheugen is weer terug. Het prijsverschil tussen Edge en de gewone Galaxy is iets kleiner dan vorig jaar.
Volledige review

iPhone SE
Apple iPhone SE
4 inch scherm, 64 GB geheugen , iOS 9.3
Prijs: 589 euro
Totale score: 46
Prijskwaliteit-verhouding: 7
Kort: Razendsnelle opvolger van de 5S, net zo krachtig als de 6S. De goedkoopste 16 GB-versie moet je mijden. Goed scherm en uitstekende bouwkwaliteit. Het is behalve een van de snelste 4 inch telefoons (claimt Apple) ook de duurste 4 inch telefoon die we kennen.
Volledige review

Lumia 950XL
Microsoft Lumia 950 XL
5,7 inch, 32 GB, Windows 10 Mobile
Prijs: 699 euro
Totale score: 42
Prijskwaliteit-verhouding: 7
Kort Er is weinig mis met de hardware van deze telefoon. Een adembenemend scherm en een goede camera (Nokia-erfenis) maar Windows 10 is geen aanrader voor de meeste consumenten. Het voelt wat traag aan en de apps laten te wensen over. Met Continuum kun je je telefoon ook als Windows 10-pc gebruiken, maar wie zit daar op te wachten?
Volledige review

huawei P9

Huawei P9
5,2 inch, 32 GB geheugen, Android 6.0
Prijs: 555 euro
Totale score: 41
Prijskwaliteit-verhouding: 9
Kort: Deze Chinese toptelefoon biedt veel waar voor je geld: mooie behuizing en uitstekende bouwkwaliteit De camera is minder spectaculair dan Huawei aankondigde, maar nog altijd erg goed. Huawei kiest voor een heel eigen Androidlook, die wat geïnspireerd lijkt door iOS. Hieraan kun je je geen buil vallen.
Volledige review

HTC 10

HTC 10
5,2 inch, 32 GB geheugen, Android 6.0
Prijs: 749 euro
Totale score: 39
Prijskwaliteit-verhouding: 7
Kort: Erg veel geld voor een prima maar weinig opvallend toestel. Goede audiokwaliteit, waarbij je de weergave op je eigen smaak kunt afstellen. De HTC Sense software is nog een van de betere Android-schillen, het verschil met de standaard Android-versie wordt echter steeds kleiner.
Volledige review

LG G5

LG G5
5,3 inch, 32 GB, Android 6.0
Prijs: 699 euro
Totale score: 37
Prijskwaliteit-verhouding: 7
Kort: Je moet misschien even wennen aan de aan/uit knop aan de achterzijde. Nog een trucje van de G5: de verwisselbare batterij die je kunt vervangen door uitbreidbare opties ‘Friends’ genaamd. Het lijkt een gimmick. De standaard camera is goed, de groothoeklens laat te wensen over. Het scherm van de G5 valt wat tegen.
Volledige review

Specificaties en details van de testresultaten:

    • Marc Hijink