Lobby voor zetel VN bij historisch bezoek aan Cuba

Premier Rutte in Havana.
Premier Rutte in Havana. Foto Twitter/@MinPres

Hij was er namens Bonaire, Saba en Sint Eustatius, maar premier Rutte gebruikte een historisch bezoek aan Cuba ook om te lobbyen voor een Nederlandse zetel in de Veiligheidsraad van de VN.

Premier Mark Rutte is de eerste Nederlandse premier die een bezoek bracht aan Cuba. Hij sprak onder meer met president Raúl Castro over nauwere samenwerking.

Cuba was gastheer van een top van de Associatie van Caraïbische landen. Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Nederland – namens de eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius – zijn alle vier lid van de associatie.

Met Castro sprak de premier onder meer over het aanhalen van economische en politieke banden tussen Nederland en Cuba. Ook hervormingen op het communistische eiland passeerden de revue. En hij greep het bezoek aan om „op het hoogste niveau” aandacht te vragen voor de Nederlandse pogingen een tijdelijke zetel te bemachtigen in de Veiligheidsraad. Nederland concurreert met Italië en Zweden om die zetel. (ANP, NRC)