‘Prijs autoverzekeringen stijgt flink’

Vooral de prijs van WA-verzekeringen stijgt hard. Jongeren hebben te maken met de grootste premieverhoging.

Foto: ANP Photo / Phil Horvat

De prijs van autoverzekeringen is sinds eind vorig jaar snel gestegen. Vooral WA-verzekeringen worden duurder; op jaarbasis betalen verzekerden nu gemiddeld 89 euro meer dan in december 2015. Dat is een stijging van 20 procent, zo blijkt uit premie-onderzoek van verzekeringssite Independer.

Een nieuw afgesloten autoverzekering is op jaarbasis nu zo’n 75 euro duurder dan eind vorig jaar - een stijging van 13 procent. Met een stijging van 15 procent werden beperkt cascoverzekeringen 73 euro duurder. Bij allrisk-verzekeringen was de stijging 9 procent - deze polissen werden 65 euro duurder.

De premies stijgen voor jongeren het hardst. Waar zij eind vorig jaar gemiddeld 844 euro op jaarbasis kwijt waren aan premie, is dat nu 1.012 euro - een stijging van 20 procent. Voor jongeren is een nieuwe WA-verzekering gemiddeld 23 procent duurder dan eind 2015.

Verzekeringen verliesgevend

Nog niet alle verzekeraars hebben hun premies verhoogd, maar Independer verwacht dat dit later dit jaar alsnog gaat gebeuren. De Nederlandsche Bank (DNB) riep verzekeraars eerder al op om hun premies te verhogen voor autoverzekeringen - voor verzekeraars waren autoverzekeringen vaak verliesgevend doordat er veel schade werd geclaimd.