Onderzoek tv-serie Moszkowicz

Volgens Robert Moszkowicz gebruikt de VPRO in De maatschap scènes uit zijn memoires. De rechter laat nu het scenario doorlichten.

Daan. Schuurmans als de zoon.Foto VPRO/ Michel Schnater
Daan. Schuurmans als de zoon.Foto VPRO/ Michel Schnater

De makers van De maatschap moeten inzage geven in het scenario van de VPRO-serie, zodat jurist Robert Moszkowicz kan nagaan of zijn auteursrecht is geschonden.

Dat heeft de rechter in Groningen vorige week bepaald in een kort geding dat Moszkowicz had aangespannen tegen de producent en de scenarioschrijvers. Hij vermoedt dat de serie over een advocatenfamilie ongevraagd is gebaseerd op zijn autobiografie De straatvechter (2014).

De serie, die in de herfst op tv komt, is gebaseerd op de familie Moszkowicz, maar de naam is in de serie veranderd in Meyer. In het kort geding hebben twee figuranten verklaard dat zij de opname hebben gezien van een scène waarin een van zonen in de slaapkamer voor het eerst heroïne gebruikt, op aandringen van zijn vriendin. Volgens de rechter is het aannemelijk dat de scenaristen die scène uit het boek hebben gehaald.

Namens zijn vader wil advocaat Yehudi Moszkowicz een zaak aanspannen tegen de tv-makers. Als die informatie uit zijn vaders boek hebben gebruikt, dan zou dit een schending van het auteursrecht kunnen zijn. Het bedrijf DigiJuris, IT-specialist in bedrijfslast, gaat het boek en het scenario naast elkaar leggen om overeenkomsten te zoeken. Mogelijk mag Moszkowicz dan zelf het script inzien.

Op de vraag of hij twee spionnen als figuranten naar de set heeft gestuurd, om de makers op plagiaat te betrappen, zegt Moszkowicz: „Dat kan ik bevestigen noch ontkennen.”

Op 20 juni 2016 houdt Moszkowicz een voorlopig getuigenverhoor.