Onderzoek serie Moszkowicz na plagiaatclaim

Volgens Robert Moszkowicz gebruikt De maatschap scènes uit zijn memoires. Op last van de rechter wordt het scenario nu doorgelicht.

Cast van tv-serie De Maatschap,met Daan Schuurmans als het zwarte schaapFoto VPRO/ Michel Schnater
Cast van tv-serie De Maatschap,met Daan Schuurmans als het zwarte schaapFoto VPRO/ Michel Schnater

De makers van De maatschap moeten inzage geven in het scenario van de VPRO-serie, zodat jurist Robert Moszkowicz kan nagaan of zijn auteursrecht is geschonden. Dat heeft de rechter in Groningen vorige week bepaald in een kort geding dat Moszkowicz had aangespannen tegen de producent en de scenarioschrijvers. Moszkowicz vermoedt dat de serie over een advocatenfamilie ongevraagd is gebaseerd op zijn autobiografie De straatvechter (2014).

In het kort geding hebben twee figuranten verklaard dat zij de opname hebben gezien van een scène waarin een van zonen in de slaapkamer voor het eerst heroïne gebruikt, op aandringen van zijn vriendin. Volgens de rechter is het aannemelijk dat de scenaristen die scène uit het boek hebben gehaald, omdat deze informatie niet uit publieke bronnen te halen is.

De serie, die in de herfst op tv komt, is gebaseerd op de familie Moszkowicz, maar de naam is in de serie veranderd in Meyer. Het schrijversduo Alma Popeyus en Hein Schütz zeiden eerder in deze krant: „We werden gegrepen door het koningsdrama. Hoe is het voor de vader om te zien hoe zijn zonen het bedrijf te gronde richten? Wat was zijn rol daarin?” Op de achtergrond speelt het oorlogstrauma van de vader een rol. Heeft hij dit overgedragen op de zonen?

NRC publiceerde in maart een reportage over de opnames. Hierin werd een nagespeelde rechtszaak beschreven tegen ‘het zwarte schaap’ van de familie: de zoon die aan de heroïne raakt en wordt verdacht van bedrieglijke bankbreuk. Advocaat Yehudi Moszkowicz, die het auteursrecht van zijn vader Robert handhaaft, las het artikel en meende zijn vader in die zoon te herkennen. Later las hij in de NCRV Gids een interview met Daan Schuurmans, die in de serie de verslaafde zoon speelt. Deze vertelt dat hij in de serie zijn manchetknopen verkoopt om aan drugs te komen. Ook hierin herkende Moszkowicz zijn vader.

Namens zijn vader wil hij nu een zaak aanspannen tegen de tv-makers. Als die informatie uit zijn vaders boek hebben gebruikt, die niet elders te halen was, dan zou dit een schending van het auteursrecht kunnen zijn. Het bedrijf DigiJuris, IT-specialist in bedrijfslast, gaat nu het boek en het scenario naast elkaar leggen om overeenkomsten te zoeken. Mogelijk mag Moszkowicz dan zelf het script inzien.

Verslaafd aan heroïne

Robert Moszkowicz is een telg uit de beroemde advocatenfamilie. Net als zijn broers Bram en David is hij geschrapt van het tableau. Hij is nu geen advocaat meer, maar juridisch adviseur. In de jaren tachtig raakte hij verslaafd aan heroïne en kwam in de cel terecht. Zijn vader brak met hem. Zijn andere zoon, Max junior, maakte onlangs een documentaire over hem: Wij Moszkowicz.

Zoon Yehudi Moszkowicz heeft vanaf 2012 gecorrespondeerd met de tv-makers omdat hij onrechtmatigheden vermoedde. Volgens hem hebben ze daarom de naam Moszkowicz uit de serie verwijderd. Dat is hem echter niet genoeg omdat voor iedereen duidelijk is dat de serie wel degelijk over zijn familie gaat. Desgevraagd zegt hij: „Zou jij het leuk vinden als je een aankondiging las dat ze een tv-serie over jouw familie gaan maken, met de nadruk op de intriges?”

Op de vraag of hij twee spionnen als figuranten naar de set heeft gestuurd, om de makers op plagiaat te betrappen, zegt Moszkowicz: „Dat kan ik bevestigen noch ontkennen.”

Op 20 juni 2016 houdt Moszkowicz een voorlopig getuigenverhoor. Hierna bepaalt hij of hij genoeg grond heeft voor een rechtszaak.