Onderzijde Boek-raket gevonden op rampplek MH17

Volgens het onderzoeksteam gaat het om de venturi: de uitlaat van de Boek-raket.

De plek waar MH17 neerstortte.
De plek waar MH17 neerstortte. Foto Pierre Crom / ANP

Het Joint Investigation Team (JIT) dat de MH17-ramp onderzoekt, heeft op de plek waar het toestel is neergestort de onderkant van een Boek-raket gevonden. Het onderzoeksteam heeft in een online-magazine van het JIT een foto gepubliceerd van een deel van de Boek-raket.

Update 13.51

Dat op de plek waar MH17 is neergestort de onderkant van een Boek-raket gevonden is, blijkt al langer bekend. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) bracht dit namelijk in oktober 2015 op pagina 87 in het onderzoeksrapport over de toedracht van de crash.

Het volledige rapport:

Volgens het onderzoeksteam gaat het om de venturi die aangetroffen is. Dat is de onderzijde van de Boek-raket waar de aandrijfgassen uitkomen en is vergelijkbaar met de uitlaat van een auto.

Tijdens een presentatie van het onderzoeksrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in oktober 2015 werd al bekend dat MH17 is neergeschoten door een Boek-raket. Uit het onderzoek bleek onder meer dat een rakethoofd ontplofte van het type 9N314M op enkele meters afstand boven de linkerkant van de cockpit van het vliegtuig, waardoor de voorkant van het vliegtuig afbrak en de rest in de lucht uiteenviel.

Bij de vliegramp met de MH17 op 17 juli 2014 kwamen alle inzittenden om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en werd neergehaald boven het oosten van Oekraïne.