‘Slapende IS-cel was aanwezig in Nijmeegs vluchtelingenkamp’

Overgelopen jihadist Nederland en Duitsland zijn door Frankrijk getipt over een mogelijke terreurcel van Islamitische Staat.

Een van de terreurverdachten van de verijdelde aanslagen in Düsseldorf.
Een van de terreurverdachten van de verijdelde aanslagen in Düsseldorf. Foto: Uli Deck / AP

In een Nijmeegs vluchtelingenkamp zijn leden van een slapende cel van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) aanwezig geweest. Het ging om een groep van twintig mannen, verdeeld over Nijmegen en Düsseldorf, die klaargestaan zou hebben om een aanslag te plegen wanneer IS hun daartoe opdracht gaf. Dat heeft een overgelopen jihadist, de 28-jarige Saleh A., in februari verklaard tegenover de Franse politie.

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt berichtgeving hierover in het Franse dagblad Le Monde. Nederland en Duitsland zijn na het verhoor van Saleh A. in februari door de Franse autoriteiten op de hoogte gebracht over de vermeende terreurcel. In Duitsland zijn afgelopen donderdag drie Syriërs gearresteerd die tot deze cel zouden behoren. Volgens de Duitse justitie wilden zij een aanslag plegen in een winkelstraat van Düsseldorf. In Nederland is niemand opgepakt in deze zaak, zegt een woordvoerder van het OM.

Slapende IS-cel

De Syriër Saleh A. stapte 1 februari uit eigen beweging naar de Franse politie om te waarschuwen voor de aanslag. Hij beweert samen met verdachte Hamza C. aan het hoofd te hebben gestaan van een slapende IS-cel die zich in Nijmegen en Düsseldorf bevond. Op teken van een zekere Abou Doujana al-Tunisi, een IS-kopstuk met de bijnaam ‘Emir van de vreemdelingen’, zou de cel binnen 24 uur toeslaan.

Saleh A. zit zelf ook vast en heeft vooralsnog niet de status van spijtoptant gekregen. Justitie probeert eerst te achterhalen wat zijn motief is om naar de politie te stappen en of zijn informatie klopt, meldt Le Monde dat zich baseert op bronnen rond het onderzoek.

Naar eigen zeggen was de ex-jihadist „moe” van twee jaar lang zwerven van vluchtelingenkamp naar vluchtelingenkamp. In 2014 vertrok hij uit een IS-trainingskamp in Syrië naar Europa. De bedoeling was dat hij het Vaticaan in ruil voor 10.000 euro een video zou overhandigen waaruit blijkt dat pater Paolo Dall’Oglio, die gevangen is genomen door IS, nog in leven is. Maar dat ging niet door. Daarna stapte A. een politiekantoor in Parijs binnen om zijn verhaal te doen. De verwachting is dat hij binnenkort aan Duitsland wordt uitgeleverd.

In Nijmegen was tot vorige maand de grootste noodopvanglocatie van Nederland, Heumensoord. Of A. dit tentenkamp voor 3.000 asielzoekers specifiek heeft genoemd in zijn verklaring, is niet bekend. Het OM zegt dat het niet kan reageren op „eventueel lopende onderzoeken”.

Vluchtelingenstroom

De verklaring van A. is een nieuwe aanwijzing dat terroristen proberen mee te reizen tussen de vluchtelingenstroom uit Syrië. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof rapporteerde in maart dat er steeds meer signalen zijn dat terroristen de asielprocedure misbruiken om Europa binnen te komen. Enkele daders van de aanslagen in Parijs kwamen als vluchteling Europa binnen. Volgens de NCTV valt niet uit de sluiten dat dit ook in Nederland gebeurt. „Het ontbreken van waterdichte EU-buitengrenzencontrole en het vrij reizen in Schengengebied bieden terroristen de mogelijkheid om zich naar en binnen Europa te verplaatsen”, schreef de NCTV.