Lion Tokkie krijgt opnieuw brief van Rutte om achternaam

Rutte legde volgens Tokkie drie keer de naam Tokkie in verband met aso’s. In februari ontving hij al een brief van de premier.

Zaterdag kreeg Lion Tokkie voor de tweede keer een brief van Rutte.
Zaterdag kreeg Lion Tokkie voor de tweede keer een brief van Rutte. Foto Robin Lonkhuijsen /

Premier Rutte zal de naam Tokkie niet meer gebruiken als typering voor aso’s. Dat blijkt uit een brief die zaterdag op de mat viel bij Lion Tokkie (68) uit Ilpendam.

Lion Tokkie voert al jaren actie om zijn achternaam niet meer te laten gelden als synoniem voor aso. Twee familieleden van hem veranderden hun achternaam al en vier overwogen het. “Zij hebben het uiteindelijk niet gedaan, omdat we hopen dat door alle aandacht de vergelijking nu doodbloedt”, laat Tokkie weten.

Het was in 2003 toen ‘een Tokkie’ synoniem werd voor een asociaal persoon. Het kwam door een documentaire die gemaakt werd over de familie Ruijmgaart-Tokkie. De familie veroorzaakte zoveel overlast voor hun buren dat niemand meer naast hen wilde wonen. “Vervolgens verschenen krantenkoppen als ‘bevers zijn Tokkies van de Nederlandse samenleving’ en ‘auto’s die scheef staan, is Tokkie-gedrag’”, vertelt Tokkie.

Rutte schreef twee keer

Maar ook werd de typering gebruikt door Rutte. “De eerste keer was bij RTL Late Night“, herinnert Lion Tokkie zich. “Sommige bewoners van Purmerend waren niet blij met de komst van asielzoekers en Rutte noemde toen de mensen die voor problemen zorgden achter in de zaal Tokkies.” Tokkie wachtte een week en schreef toen een brief aan Rutte.

Op 1 februari kreeg hij een reactie terug waarin stond dat Rutte het zich voor kon stellen dat het vervelend is als een familienaam door een opmerking van de premier in een verkeerd daglicht komt te staan. Rutte wenste Lion Tokkie en zijn familie alle goeds toe.

tokkie1

Half jaar tijd

Echter, Rutte legde later het jaar nog twee keer de naam Tokkie in verband met aso’s. “Dat was in een dubbelinterview met de Volkskrant en nog een keer bij RTL Nieuws“, aldus Tokkie. Opnieuw deed Lion Tokkie een brief de deur uit naar het torentje op het binnenhof.

Zaterdag kreeg Lion Tokkie dus voor de tweede keer een brief van Rutte waarin de premier zegt dat hij het kan begrijpen “dat het gewoon niet leuk of prettig is als je achternaam in een negatieve context wordt gebruikt”. Twee brieven in een half jaar tijd, maar dit keer heeft Rutte de gevoeligheid van de kwestie wel begrepen volgens Lion Tokkie. “Maandagochtend heb ik Rutte teruggeschreven met mijn begrip en dank voor het antwoord.”

tokkie2