Kaper EgyptAir-vlucht gaat uitlevering aanvechten

De man die in maart de Airbus A320 kaapte, verblijft nog op Cyprus en is bang geen eerlijk proces te krijgen in Egypte.

Het gekaapte vliegtuig op de luchthaven van Larnaca, Cyprus.
Het gekaapte vliegtuig op de luchthaven van Larnaca, Cyprus. Foto: Yiannis Kouroglou / Reuters

Seif Eldin Mustafa, de man die in maart een EgyptAir-vliegtuig kaapte en op Cyprus werd aangehouden, gaat zijn uitlevering aan Egypte juridisch aanvechten. Dat heeft zijn advocaat maandag laten weten aan een Cypriotische rechtbank, meldt persbureau AP.

Volgens de 59-jarige Mustafa is de uitlevering, op verzoek van Egypte, niet juist omdat hij tegenstander is van het militaire regime van president Sisi. Zijn advocaat liet weten dat zowel de piloot als de co-piloot van het toestel hebben verklaard dat Mustafa bij de kaping het vliegtuig dreigde op te blazen, omdat “hij tegenstander is van de Egyptische regering”. Een verdrag tussen Cyprus en Egypte uit 1996 zou de uitlevering van verdachten op politieke gronden verbieden, aldus de advocaat. Bovendien wordt gevreesd voor marteling en executie.

Het Cypriotische ministerie van Justitie heeft echter laten weten dat het verzoek om uitlevering geen politiek besluit is en dat Egypte Cyprus heeft verzekerd dat Mustafa een eerlijk proces zal krijgen. Ook zou de doodstraf gezien de strafeis niet tot de mogelijkheden behoren.

Eerder werd gesuggereerd dat de kaping een wanhoopsdaad was van Mustafa om te worden herenigd met zijn Cypriotische ex-vrouw.

Op dinsdag 29 maart kaapte Mustafa EgyptAir-vlucht MS181 die op weg was van de Egyptische kustplaats Alexandrië naar hoofdstad Kairo. Hij droeg een bomgordel, die later nep bleek te zijn, en dreigde het toestel op te blazen. Hij werd op het vliegveld van het Cypriotische Larnaca gearresteerd. Mustafa hield urenlang passagiers gegijzeld aan boord van de Airbus A320. Alle 72 passagiers bleven ongedeerd.

    • Etienne Verschuren