Intertrust neemt branchegenoot Elian over

Met de overname van Elian krijgt Intertrust voet aan de grond op belastingparadijs Jersey.

Foto: Sander Koning / ANP

Trustkantoor Intertrust neemt zijn Britse branchegenoot Elian Group over voor omgerekend 557 miljoen euro. Dat meldt Intertrust in een verklaring op de site. Met de overname kan het in Amsterdam genoteerde bedrijf voet aan de grond krijgen in belastingparadijs Jersey, waar Elian volgens Intertrust de belangrijkste financiële speler is.

Elian werd in 1999 opgericht en legde zich toe op dienstverlening aan aan financiële instellingen, private-equity- en vastgoedfondsen. Het bedrijf heeft 615 werknemers en rekent op een jaaromzet van ongeveer 96 miljoen pond. Het bedrijfsresultaat wordt geschat op 36 miljoen pond. Volgens Intertrust zou, als de bedrijven vanaf begin dit jaar samen waren, de winst van het bedrijf met zo’n 10 procent stijgen vanaf de huidige winstraming van 1,30 euro per aandeel.

De jaaromzet van Intertrust bedroeg 345 miljoen euro in 2015.

Dalende belastingdruk

De activiteiten in het Verenigd Koninkrijk zijn ook van belang voor Intertrust. Bovendien heeft Elian in 10 van de 13 andere locaties waar het actief is, een gedeeld belang met Intertrust. Dit zijn over het algemeen plaatsen waar lage belastingtarieven gelden; en door de deal daalt de belastingdruk van Intertrust van 18 naar 16 procent. De overname wordt naar verwachting in het derde of vierde kwartaal van 2016 voltooid.

Intertrust stond tot voor de beursgang vorig jaar te boek als gesloten bedrijf, wat regelmatig in verband werd gebracht met het faciliteren van belastingontwijking. In het prospectus moest de onderneming het nodige over zichzelf prijsgeven.

Vijf dingen die we nog niet wisten over Intertrust: Gesloten Intertrust moet de ramen nu wel openzetten
    • Sjoerd Klumpenaar