Internazionale voor miljoenen in Chinese handen

De Milanese voetbalclub is voor 270 miljoen euro gekocht door de Chinese retailgigant Suning.

Een beveiliger kijkt toe bij aanvang van de persconferentie in de Chinese stad Nanjing.
Een beveiliger kijkt toe bij aanvang van de persconferentie in de Chinese stad Nanjing. Foto: Aly Song / Reuters

De Italiaanse voetbalclub Internazionale is voor omgerekend 270 miljoen euro verkocht aan het Chinese Suning. De retailgigant krijgt voor dat geld bijna 70 procent van de aandelen in handen. De overname werd op een persconferentie in de Oost-Chinese stad Nanjing bekendgemaakt.

Er werden tijdens de persconferentie geen financiële details bekendgemaakt. Het precieze belang zou tussen de 68.6 en 70 procent liggen. Om de deal mogelijk te maken, verkocht oud-voorzitter Massimo Moratti zijn gehele belang van 30 procent. Meerderheidsaandeelhouder en president Erick Thohir bracht zijn belang in de club terug tot 31 procent.

Twitter avatar Inter_en F.C. Internazionale #Thohir: “We are sure that with #Suning we’ll continue to build a strong, proud, successful #Inter. Thank you!” #InterSuning #FCIM

Suning behoort tot de grootste bedrijven in de Chinese consumentenmarkt. Het werd groot door de verkoop van elektronica, huishoudelijke producten en boeken. Inter is niet de eerste voetbalclub in de portefeuille van Suning; het bedrijf lijfde eerder de Chinese club Jiangsu Suning in, die in de hoogste Chinese divisie uitkomt.

Met de stap treedt Suning toe op de internationale sportmarkt, die vooral marketingtechnisch veel perspectief biedt. Voetbal wint de laatste jaren aan populariteit in China, waar clubs tijdens de winterstop afgelopen seizoen voor 300 miljoen euro aan spelers kochten. Jiangsu Suning had de duurste aankoop: de Braziliaanse spits Alex Teixeira kwam voor 50 miljoen euro over van het Oekraïense Sjaktar Donetsk.