‘In Oekraïne gepakte Fransman wilde 15 aanslagen plegen’

De man had onder meer vijf kalasjnikovs, drie raketwerpers en 125 kilo springstof in zijn bestelbusje.

De Franse politie houdt een oefening bij het Grande Stade in Decines bij Lyon, ter voorbereiding op het Europees Kampioenschap Voetbal.
De Franse politie houdt een oefening bij het Grande Stade in Decines bij Lyon, ter voorbereiding op het Europees Kampioenschap Voetbal. Foto Robert Pratta/Reuters

Een Fransman die op 21 mei op de grens van Polen en Oekraïne werd gearresteerd, zou vijftien aanslagen hebben willen plegen rond het Europees Kampioenschap voetbal in Frankrijk.

Dat zegt het hoofd van de Oekraïense veiligheidsdienst SBU, Vasili Gritsak. De man had vijf kalasjnikovs, drie raketwerpers, 125 kilo springstof en 100 ontstekingsmechanismes in zijn bestelbusje.

Hoe betrouwbaar de informatie is, valt moeilijk te verifiëren. Gritsak veroorzaakte eerder enige ophef toen hij na de aanslagen in Brussel in maart een “Russische link” suggereerde. Daarvan is later geen bewijs gevonden.

Contact met rebellengroepen

De opgepakte Fransman is volgens Franse media de 25-jarige Grégoire M., die als inseminator bij een landbouwcoöperatie in de Elzas werkt. In Oekraïne heeft hij volgens Gritsak contact gelegd met rebellengroepen om wapens te verkrijgen.

De verdachte zou kritiek hebben “op de regering, massa-immigratie, de verspreiding van de islam en globalisering”, zei Gritsak volgens persbureaus AFP en Reuters tegen journalisten ter plaatse.

Tijdens en aan de vooravond van het EK zou hij van plan zijn geweest aanslagen te plegen op Joodse en Islamitische gebedshuizen en op plaatsen die verband houden met het EK. Ook zou hij het volgens de Oekraïners gemunt hebben op de Franse belastingdienst.

Geen informatie

Het Franse terreurparket zegt nog geen informatie uit Oekraïne te hebben ontvangen. Bij een huiszoeking in het dorp Nant-le-Petit (80 inwoners) is slechts een t-shirt van een “extreem-rechtse groep” in beslag genomen. Justitie sluit niet uit dat M. betrokken is bij wapenhandel voor de drugswereld.

Vrijdag is de aftrap van het EK voetbal in het Stade de France nabij Parijs. Vanwege terreurdreiging hebben de Franse autoriteiten meer dan 90.000 agenten, gendarmes en private bewakers ingezet.

    • Peter Vermaas