Hoofdverdachte Vestia-zaak wil ruim 50 man laten verhoren

Dat verzoek deed de advocaat van Arjan G. tijdens de regiezitting in de Rotterdamse rechtbank.

Foto Lex van Lieshout / ANP

De advocaat van Arjan G., een van de twee hoofdverdachten in het derivatenschandaal rond woningcorporatie Vestia, wil ruim vijftig personen laten horen voor de strafzaak. Dat bleek maandagmiddag tijdens de zogenoemde regiezitting in de Rotterdamse rechtbank.

Het gaat onder meer om medewerkers van grote internationale zakenbanken, zoals Deutsche Bank, City, BNP Paribas, Fortis en Sociéte Générale, die Vestia risicovolle derivaten (renteverzekeringen) verkochten. Financieel adviseur Arjan G. van Fifa Finance kreeg in totaal 20 miljoen euro provisie van de banken, waarvan hij heimelijk de helft doorbetaalde aan de andere hoofdverdachte Marcel de V., de treasurer van Vestia. Tot frustratie van Arjan G., die zichzelf aangaf bij justitie en getuigde tijdens de Parlementaire Enquête Woningcorporaties, is het Openbaar Ministerie niet van plan bankiers te vervolgen.

Handeltje

Het handeltje tussen Marcel de V. en Arjan G. ontspoorde volledig en Vestia bouwde door de jaren een gigantische derivatenportefeuille van circa 23 miljard euro op. Toen de rente tijdens de eurocrisis scherp daalde, eisten de zakenbanken in 2011-2012 meer onderpand op voor de rentecontracten. Vestia kon het niet betalen, viel bijna om en dreigde daarmee andere corporaties die gezamenlijk borg stonden mee te sleuren. De corporatie kocht de contracten af voor 2 miljard euro, waarvan andere corporaties circa 700 miljoen moesten meebetalen.

Het OM vervolgt Marcel de V. en Arjan G. voor onder meer omkoping, witwassen en oplichting. De advocaat van Arjan G. bepleitte vanochtend dat zijn cliënt niet vervolgd dient te worden voor belastingfraude. Arjan G. zou als “een spijtoptant en een zelfmelder in de puurste zin” onder de fiscale ‘inkeerregeling’ vallen en niet strafrechtelijk vervolgd mogen worden, volgens zijn advocaat. De rechtbank besloot dat er meer onderzoek nodig is om hierover een oordeel te kunnen vellen.

Geen inkeerder

Het Openbaar Ministerie ziet Arjan G. niet als een inkeerder, omdat hij zichzelf pas aangaf toen het Vestia-schandaal begin 2012 in de media ontplofte. Ook meldde hij zich niet als belastingfraudeur, maar omdat hij wist dat zijn financiële transacties met Marcel de V. niet in de haak waren. Arjan G. heeft in 2011 ook al zijn mailverkeer met Marcel de V. weggegooid, bepleitte het OM, hoewel hij later een deel heeft kunnen herstellen met hulp van een gespecialiseerd bureau.

De andere verdachten, onder wie Marcel de V. en de vader, de ex-echtgenote en ex-compagnon van Arjan G., waren vanochtend niet aanwezig bij de zitting. Alleen verdachte Jan-Hein G., van het financiële adviesbureau Censum was met zijn advocaat verschenen. Jan-Hein G. was extern adviseur voor de treasury-afdeling van de woningcorporaties Portaal en Woonplaats. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem ook van het aannemen van steekpenningen van Fifa Finance. Voor transacties bij Portaal heeft hij 490.000 euro ontvangen en bij Woonplaats 230.000 euro, aldus het OM.

Persoonlijke verklaring

Arjan G. heeft justitie de afgelopen vier jaar “zo goed mogelijk” geïnformeerd, zei hij tijdens een persoonlijke verklaring in de rechtbank. Hij erkent dat hij schuldig is aan omkoping, maar ontkent de andere delicten waarvoor hij wordt vervolgd. “De fee (provisie, red.) is door de banken betaald, de hoogte van de fee werd door de banken bepaald en de winst die de banken maakten met transacties werden ook door deze banken bepaald”, zei Arjan G.

Wie de vijftig betrokkenen zijn die de advocaat van Arjan G. wil verhoren, wilde de advocaat nog niet toelichten wegens privacygevoeligheid. Het gaat onder meer ook om toezichthouders bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw.

Verklaring Arjan G.

    • Eppo König