Hof legt in hoger beroep boetes op in Urker visfraudezaak

In 2013 werden de verdachten vrijgesproken door de rechtbank, maar het OM ging in hoger beroep.

De vissers verkochten de platvis Yellowfinsole als schol.
De vissers verkochten de platvis Yellowfinsole als schol. Foto Koen Suyk / ANP

Negen van de tien vissers in de zogenoemde Urker visfraudezaak zijn maandagmiddag in hoger beroep door het gerechtshof in Leeuwarden schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte. De verdachten verkochten schar als schol en die aanduiding vindt het hof vals, omdat deze onvoldoende onderscheidend is. De vissers hebben geldboetes opgelegd gekregen variërend van 1.800 euro tot 70.000 euro.

De fraude in Urk speelde in 2006 en 2007. In die jaren was er een quotum voor Noordzeeschol waardoor er minder aanbod was van deze vis. Echter, de vraag ernaar bleef onverminderd en de verdachten bleven de handel gaande houden door andere vis te leveren. In de administratie werd de suggestie gewekt dat het om Noordzeeschol ging.

In 2013 werden alle verdachten vrijgesproken door de rechtbank en daarop ging het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep. Het hof oordeelde maandag dus dat hoger beroep in negen van de tien zaken gegrond is. Volgens het hof volstaan boetes, omdat de fraude tien jaar geleden plaatsvond en alle betrokkenen hun bedrijfsadministratie alweer op orde hebben gebracht.

    • Maarten Back