Gimmicks en Japanse kitsch op festival Fortarock

Er was protest tegen het schrappen van Down van het affiche van metalfestival Fortarock, afgelopen februari. Toen frontman Phil Anselmo bij een concert in de VS de Hitlergroet gaf en ‘white power’ riep, kon hij de boeking in Nijmegen vergeten. Sommige fans waren verbolgen omdat Anselmo zijn excuses had aangeboden. En de ultraconservatieve Dave Mustaine mocht met zijn Megadeth wél optreden.

Van dat ongenoegen was dit weekend in het Goffertpark weinig te merken. Daar waren drie redenen voor: Su-metal. Yuimetal en Moametal, de meisjes van de Japanse popmetalgroep Babymetal. Hun combinatie van energieke choreografie, catchy meezingrefreinen en death metal bleek aanstekelijk vrolijk en uniek. Een curiositeit waar iedereen op Fortarock bij wilde zijn, al was het maar een paar nummers.

Gimmicks horen een beetje bij heavy metal. Zie King Diamond, de 59-jarige Deense zanger met zijn zwart-witte gezichtsverf en melige bottenmicrofoon. Op Fortarock had hij acteurs en een kasteelbordes meegenomen voor de vertolking van zijn legendarische album Abigail uit 1987. Minstens zo kitsch als zijn Japanse collega’s, maar King Diamond kan zo’n toneelstuk rechtvaardigen met zijn tijdloze muziek.

Na een matig jaar, was dit weer een goed gevulde editie van Fortarock, zowel qua line-up als bezoekers. Dat biedt hoop voor het festival voor de komende jaren.