Ophef over blouse presentator NOS Journaal

Dionne Stax (NOS) in keffiyeh.
Dionne Stax (NOS) in keffiyeh. Foto NOS

De kledingkeuze van Dionne Stax, presentator van het NOS Journaal, was vorige week opmerkelijk nieuws in Palestijnse media. In het journaal van woensdag 9.00 uur droeg Stax een blouse die leek op een keffiyeh, de traditionele Arabische hoofddoek. Nederlandse televisiekijkers kennen het motief als de hoofddoek die de inmiddels overleden PLO-leider Yasser Arafat altijd droeg. De keffiyeh is de afgelopen decennia een symbool geworden van het Palestijnse nationalisme. Sommige Palestijnse websites zagen in de blouse een solidariteitsbetuiging. Volgens freelance journalist Frederick Mansell die als eerste op Twitter sprak van de ophef, deelden Palestijnen in Gaza massaal foto’s van Stax op sociale media. De Palestijnse krant Al-Quds schreef op de site: „Dit is belangrijker dan politieke toespraken of officiële bezoeken aan Europa.” Dionne Stax reageerde zelf op Twitter alleen op een vraag van een Nederlandse kijker die haar vroeg waar zij het kledingstuk had gekocht. (NRC)